c S
Dnevne novosti

Sabor završio zasjedanje

07.04.2011 07:18 ZAGREB, 6. travnja 2011.Hina, Vladajući i oporbeni klubovi zastupnika podržali su popodne izmjene Zakona o odgovornosti pravnih osoba predložene kako bi se uskladio s novim Zakonom o kaznenom postupku i ostalim zakonima, s tim da su iz SDP-a i HNS/HSU ustvrdili da su, osim tehničkih izmjena, očekivali i dodatno pooštravanje nekih odredbi.
"Neke tvrtke su formirane 'ad hoc' samo da bi obavile neki unaprijed dogovoreni posao ili da bi isisavale državni novac po sistemu - posao javan, dogovor tajan - a to nije moguće bez povezanosti s politikom i zato bi trebalo pooštriti i odgovornost političkih stranaka", kazala je Ingrid Antičević Marinović (SDP).

Upozorila je na inertnost Ureda za sprečavanje pranja novca jer se, tvrdi, ne zanimaju kako to da tvrtke osnovane s minimalnim kapitalom poslije ostvaruju ogromnu dobit.

"Nitko nije pitao ni bivšeg premijera odakle mu 'keš' za formiranje nekoliko firmi, a Ured za to služi", dodala je. Ana Lovrin (HDZ) joj je spočitnula da nepotrebno senzacionalistički opisuje kaznena djela.

Na nama je da donesemo dobre zakone i zakonske odredbe kako bi se mogao provoditi kazneni progon i da tijela koja se bore protiv korupcije i kriminala imaju za to odgovarajuće alate, kazala je.

"I ovim smo zakonom", dodaje Lovrin, "potvrdili čvrsto opredjeljenje protiv organiziranog kriminala". Iz oporbe pak odvraćaju da zakon ne bi bio ni donesen da nije bilo prilagođavanja EU.

Zastupnici su raspravili i predložene izmjene Zakona o izvlaštenju s ciljem standardizacije upravnog postupka. To je, kako je rečeno, tek jedan od sedam-osam zakona koji će se tijekom saborske sjednice uskladiti sa Zakonom o općem upravnom postupku.

Podržan je i prijedlog Zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Crne Gore o izručenju, a sličan ugovor Hrvatska je dosad potpisala i sa Srbijom i BiH.