c S
Dnevne novosti

Okrugli stol o prioritetima zatvaranja Poglavlja 23

07.04.2011 07:12 ZAGREB, 6. travnja 2011.(Hina), Aktualni prioriteti i perspektive zatvaranja pregovora u Poglavlju 23 (Pravosuđe i temeljna prava) bili su tema okruglog stola održanog u Kući ljudskih prava na kojemu su organizacije civilnoga društva istaknule deset zahtjeva koje smatraju ključnim za zatvaranje toga poglavlja.
Prvi od tih zahtjeva jest da se objave svi dokumenti koji se odnose na pregovore, a naročito na zatvorena pregovaračka poglavlja, akcijski planovi za zatvaranje Poglavlja 23 i za procesuiranje ratnih zločina, te kompletna pravna stečevina EU na hrvatskom jeziku, priopćila je Kuća ljudskih prava koja je, uz potporu Savjeta za razvoj civilnoga društva, i organizirala okrugli stol.

Kako se navodi, organizacije civilnoga društva okupljene u Inicijativi za praćenje i uključivanje u proces zatvaranja Poglavlja 23, predstavile su osnovne zaključke svoga Zajedničkog mišljenja o spremnosti Republike Hrvatske za zatvaranje toga poglavlja.

Ističe se da su zaključci izdvojeni kako bi se hrvatskim građanima i građankama omogućio neometan pristup pravdi i pravosuđu te osigurala adekvatna zaštita njihovih ljudskih prava, a u tom pogledu posebno važnim smatraju izmjene Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Podsjeća se da je prošlo već mjesec dana otkako je hrvatska Vlada donijela Plan aktivnosti za efikasno ispunjavanje mjera navedenih u Privremenom izvještaju EK o Poglavlju 23, te da hrvatski dužnosnici u javnosti izvještavaju o postotcima njegove ostvarenosti, ali ga hrvatska javnost, za razliku od europske diplomacije, još nije imala priliku vidjeti.

Udruge smatraju da je otvaranje procesa pregovora nužno radi pripreme građana i građanki za referendum na kojemu bi trebali iskazati svoju spremnost za priključivanje Hrvatske EU-u, a koja se mora temeljiti na dobroj informiranosti i povjerenju u rad nacionalnih i europskih institucija.

Među ostalim, zahtijevaju i ukidanje Zakona o igralištima za golf, učinkovitije sprječavanje sukoba interesa prelaskom s većinskog na dvotrećinsko odlučivanje barem na razini Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, ako već ne i prilikom imenovanja članova Povjerenstva, osiguravanje poštivanja prava nacionalnih manjina, učinkovitije procesuiranje ratnih zločina te ukidanje zabrane okupljanja na Markovu trgu.