c S
Dnevne novosti

Srb: postojeći Zakon o vodama pogoduje uvoznicima šljunka

08.04.2011 07:20 ZAGREB, 7. travnja 2011.Hina, Saborski zastupnik HSP-a Daniel Srb najavio je da će Saboru na donošenje uputiti izmjene Zakona o vodama, budući da je važeći zakon, kako upozorava, zabranom eksploatacije pijeska i šljunka na hrvatskim rijekama od 1. siječnja prošle godine uništio mala gospodarstva, omogućio poplave i enorman uvoz šljunka iz susjednih zemalja.
Cijeli niz enormnih šteta učinjen je ovim zakonom, od onemogućavanja plovnosti do poplava na Neretvi, a izravno se pogodovalo uvoznicima, ustvrdio je Srb na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

"Samo za izgradnju koridora Vc od 9 milijuna prostornih metara pijeska, 8 milijuna je uvezeno", ustvrdio je Srb. Istodobno, kaže, naši ljudi, koji su se bavili šljunčarenjem, dovedeni su na prosjački štap.

Najavivši podnošenje prijedloga izmjena i dopuna spomenutog zakona u Hrvatskom saboru, predsjednik HSP-a istaknuo je da će i od premijerke Jadranke Kosor zatražiti intervenciju te preispitivanje odgovornosti nadležnih za učinjene propuste.

"Smatram da ovdje ima posla i za pravosudne institucije kako bi se ispitalo kome se sve ovim besmislenim zakonom pogodovalo", poručio je Srb, pojasnivši kako su obrazloženja zaštitom okoliša besmislena sve dok na tim istim rijekama susjedne zemlje vade pijesak.

Nakon ove zabrane, povećan je posao čišćenja plovnih puteva, koje država dodatno plaća s 90 milijuna kuna, kaže Srb koji upozorava da izvađeni pijesak bacamo, a zatim ga kupujemo od Srbije i BiH.

Predsjednik HSP-a na konferenciju je pozvao desetak brodara i šljunčara, kojima je, nakon što su uložili novac i dobili koncesiju, spomenutim zakonom onemogućeno daljnje obavljanje gospodarske aktivnosti.

Upozorili su da ni jedna hrvatska rijeka još nije plovno regulirana, te da se nigdje u Europi tako skupo ne plaća gorivo za riječnu plovidbu kao u Hrvatskoj.

Mi smo jedina zemlja u Europi koja ima cijenu nafte od 9 kuna, dok svi drugi plaćaju oko 4 kune, upozoravaju brodari, koje nelogičnosti zakonskih odredaba podsjećaju, kako su rekli, na teoriju urote.