c S
Dnevne novosti

Odbor slovenskog parlamenta raspravljao o arbitraži

11.04.2011 07:18 LJUBLJANA, 8. travnja 2011.Hina, Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u petak je iza zatvorenih vrata raspravljao o tijeku priprema za provedbu arbitražnog sporazuma o graničnom prijeporu s Hrvatskom.
Sjednica na kojoj je zastupnike o tijeku priprema informirao ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar održana je na zahtjev oporbenih stranaka, koje tvrde da slovenska vlada "nesustavno" i "neorganizirano" pristupa pripremama na arbitražni postupak, zbog čega bi Slovenija po tvrdnjama jednog od oporbenih prvaka u sporu mogla izvući "deblji kraj".

"Pripreme za izradu memoranduma u kojemu će Slovenija arbitražnom sudu predočiti svoje argumente u graničnom prijeporu s Hrvatskom odvijaju se normalno i u skladu s programom. Očekujem da će sve biti provedeno u rokovima koje predviđa arbitražni sporazum", rekao je novinarima nakon sjednice Žbogar.

Žbogarov istup podržala je i predsjednica odbora, zastupnica vladajućih Socijalnih demokrata (SD) Janja Klasinc, odbijajući zahtjeve oporbe da se rasprava o pripremama za arbitražni sporazum vodi u javnosti.

"Pripreme za sudske postupke u međudržavnim sporovima vode se u tajnosti, u suprotnom bismo naše pozicije otkrili onima koji bi ih mogli zloupotrijebiti", rekla je Klasinc, dodajući da je s oporbom postignut dogovor da se odbor za vanjsku politiku dva puta godišnje izvješćuje o postupcima koje slovenska vlada provodi glede rješavanja graničnog prijepora pred arbitražnim sudom.

Oporbeni prvaci Zmago Jelinčič, Radovan Žerjav i drugi iznijeli su pred odborom zabrinutost da bi Slovenija u sporu s Hrvatskom o granici mogla izvući "deblji kraj" jer s Hrvatskom još nije određen ni predmet spora o kojemu će odlučivati arbitražno vijeće.

Prema arbitražnom sporazumu, koji je ratificiran u oba parlamenta, a u Sloveniji prošle godine tankom većinom potvrđen i na referendumu, dvije ugovorne strane moraju u roku mjesec dana nakon što Hrvatska potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom odrediti točan predmet graničnog spora o kojemu će odlučivati arbitražni sud.

Ako o tome ne bi postigle dogovor, onda bi predmet graničnog spora definiralo arbitražno vijeće, na temelju predstavki koje im o svojim stajalištima dostave Hrvatska i Slovenija.

Slovenska oporba, koja je lani zahtijevala da se na referendumu poništi arbitražni sporazum, iznijela je mišljenje da bi predmet spora trebao biti što širi, odnosno da mora uključiti sve sporne sektore na granici od Savudrijske vale do tromeđe s Mađarskom i Hrvatskom.