c S
Dnevne novosti

Papa zadovoljan što Hrvatska ulazi u EU

12.04.2011 07:12 VATIKAN, 11. travnja 2011.(Hina/ANSA), Uključivanje Hrvatske u EU treba biti praćeno punim poštovanjem hrvatskih posebnosti, njezina religioznog života i kulture, rekao je u ponedjeljak papa Benedikt XVI. primajući vjerodajnice novoga hrvatskog veleposlanika pri Svetoj Stolici, izrazivši zadovoljstvo što Hrvatska ulazi u europsku obitelj.
"Ulaskom u EU vaša zemlja će biti dio gospodarskog i pravosudnog sustava koji ima svoje prednosti i svoja ograničenja, ali će moći dati svoj tipični hrvatski doprinos", rekao je Papa hrvatskom veleposlaniku Filipu Vučaku, javlja Ansa.

Pritom ne treba imati straha u "odlučnom zahtijevanju poštovanja vlastite povijesti i vjerskog i kulturnog identiteta", istaknuo je Benedikt XVI.

Papa je, govoreći o hrvatskom ulasku u EU, rekao da je Sveta Stolica zadovoljna upotpunjenjem europske obitelji i primanjem zemalja koje su njezin povijesni dio.

"Postalo je moderno zaboravljati i nijekati povijesnu istinu o kršćanskim korijenima Europe", dodao je Papa.

"Tvrdnja da Europa nema kršćanske korijene, jednaka je tvrdnji da čovjek može živjeti bez kisika i hrane", naglasio je.

Veleposlanik Vučak je rekao da je ulazak Hrvatske u EU "plod dugih i i iscrpljujućih pregovora čijem je uspjehu pridonijela i stalna podrška Svete Stolice".

U razgovoru je, javlja Ansa, spomenut i skorašnji posjet Benedikta XVI. Hrvatskoj 4. i 5. lipnja, koji će "unijeti novi entuzijazam među mlade katolike i učvrstit će hrvatske obitelji".