c S
Dnevne novosti

Pusić: EU još bez odluke o završetku pregovora u lipnju

14.04.2011 07:16 ZAGREB, 13. travnja 2011.(Hina) U Europskoj uniji još nije donesena odluka o završetku pristupnih pregovora s Hrvatskom u lipnju i to se ne može ni očekivati dok se ne ispune svi preduvjeti, u prvom redu u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, kazala je u srijedu u Zagrebu predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji Vesna Pusić, istaknuvši ipak kako smatra da je to moguće ostvariti.
Vesna Pusić boravila je ovaj tjedan s izaslanstvom Hrvatskog sabora u radnom posjetu Berlinu na poziv njemačke vlade kako bi njemačke partnere izvijestila o tome što Hrvatska čini kako bi završila pregovore o pristupanju Europskoj uniji u lipnju.

U izaslanstvu su bili potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za europske integracije Neven Mimica, predsjednik Odbora za međuparlamentarnu suradnju Milorad Pupovac i voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Zajedničkom parlamentarnom odboru RH-EU Marija Pejčinović-Burić. Razgovori u Berlinu, "po mom mišljenju, ukazuju da zaista još nije donesena odluka o tome hoće li europske zemlje i europske institucije odlučiti da se pregovori s nama zaključe u lipnju", kazala je Pusić u izjavi za novinare.

"Naravno da ne možemo očekivati pozitivnu odluku ukoliko nisu ispunjena mjerila za zatvaranje poglavlja, u prvom redu poglavlja Pravosuđe i temeljna prava. Spominju se i neka pitanja u poglavlju Tržišno natjecanje, no poglavlje Pravosuđe i temeljna prava ključna je tema", kazala je.

"U ovom trenutku, bez ispunjavanja preduvjeta, to nije na dnevnom redu", dodala je, istaknuvši ipak kako smatra da je preduvjete za zatvaranje pregovora moguće ispuniti do lipnja. Za zatvaranje pregovora bit će, osim ispunjavanja mjerila, potrebna politička odluka država članica EU-a, a ona, po njezinu mišljenju, još nije sazrela.

Na upit novinara je li moguće da Europska unija Hrvatskoj uvede monitoring na području pravosuđa i temeljnih prava, Pusić je kazala da se u Europskoj uniji u ovom trenutku o tome ne raspravlja. "O tome ne postoji još nikakav stav unutar europskih institucija. Spominju se različite stvari, ali to nije nešto o čemu europske institucije u ovom trenutku uopće raspravljaju", kazala je.

Neki hrvatski mediji prenijeli su u srijedu da bi Hrvatska mogla završiti pregovore s EU-om u lipnju, ali uz uvođenje monitoringa na području pravosuđa i temeljnih prava.

Europska komisija tako bi mogla i dalje nadzirati provedbu mjerila i odgoditi potpisivanje pristupnog sporazuma ako Hrvatska zastane s reformama. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso posjetio je u četvrtak Zagreb kako bi prenio poruku ohrabrenja Hrvatskoj u završnoj fazi pristupnih pregovora, no o mogućem datumu završetka pregovora nije govorio.

Hrvatska do kraja pregovora mora zatvoriti još sedam poglavlja, među kojima su najteža Pravosuđe i temeljna prava (23) i Tržišno natjecanje (8).