c S
Dnevne novosti

Podržane izmjene Zakona o državnim službenicima

14.04.2011 07:28 ZAGREB, 13. travnja 2011.Hina Saborski klubovi podržali su konačni prijedlog izmjena Zakona o državnim službenicima, ali je oporba upozorila da bez temeljite reforme državne uprave njezina tijela neće biti učinkovita niti 'servisirati' građane i gospodarstvo.
Zakonske izmjene predviđaju da se pomoćno-tehnički poslovi u državnoj upravi mogu povjeravati i vanjskim pružateljima usulga, ali uz obveznu prethodnu procjenu sigurnosnih rizika i financijske isplativosti. Tu je odredbu u ime HDZ-a pohvalila Ana Lovrin, ocijenivši i da je zakonski prijedlog na liniji donesenih strategija po kojima se zapošljavanje i napredovanje u državnoj službi mora temeljiti na znanju, sposobnostima, vještinama i zalaganju pojedinca.

HDZ-ova zastupnica pohvalnom smatra i odredbu kojom se omogućava stjecanje radnog iskustva i bez polaganja stručnog ispita - osobe bi, radi stjecanja iskustva, mogle godinu dana raditi na temelju posebnog ugovora. Josipa Leku (SDP) veseli, pak, to što je predlagatelj promijenio odredbe koje propisuju kada državni službenik može dobiti otkaz, na način da čelnik državne uprave (ministar uprave) više ne bi arbitrarno donosio rješenje o izvanrednom otkazu.

Propisano je da se državnom službeniku izvanredni otkaz može izreći ako je utvrđeno da je počinio tešku povredu službene dužnosti koja ima obilježje korupcije, ima za posljedicu znatnu materijalnu ili nematerijalnu štetu, dovodi u pitanje život i fizički integritet građana te redovno izvršavanje poslova državnog tijela.

Protiv rješenja o izvanrednom otkazu može se izjaviti žalba Odboru za državnu službu koji je žalbu dužan riješiti u roku od 30 dana od primitka. Leko ipak prigovara da je obilježje državne uprave i dalje politička ovisnost, o čemu, kazao je, svjedoče i građani pa i Europska komisija.

Tijela državne uprave, dodao je, blokada su društveno -gospodarskom razvoju zemlje, o čemu, ističe, svjedoči i činjenica da na birokratske blokade upozorava i sama vlada, pa je u tom smislu i uvela potpredsjednika vlade za investicije. Nezadovoljan stanjem u državnoj upravi bio je i Goran Beus Richembergh u ime Kluba HNS/HSU-a, ističući kako nije sporno koliko Sabor normira funkcioniranje državne uprave, već kako se i provodi li se to u praksi.

"Samo hrabra vlada, koja se može uhvatiti u koštac s tim problemom sa svih strana, može transformirati državnu upravu kojom će građani, koji je i financiraju, biti zadovoljni. Siguran sam da će u tom smislu nova vlada, za razliku od ove, imati hrabrosti i odgovornosti", poručio je HNS-ovac.

Izmjene Zakona o državnim službenicima predviđaju i mogućnost premještaja na radno mjesto unutar iste kategorije za koju su propisani isti uvjeti u pogledu stupnja obrazovanja i radnog iskustva. No, propisana je i zaštitna odredba za službenika koji se premješta na radno mjesto niže složenosti da ima pravo na zadržavanje dotadašnje plaće ako je posljednje dvije godine ocijenjen najboljom ocjenom - izuzetan ili primjeren.

Zbog potrebe usklađivanja sa Zakonom o općem upravnom postupku, Sabor je kratko raspravio izmjene Zakona o zastupanju u području prava industrijskog vlasništva te Zakona o zaštiti topografija poluvodičkih proizvoda.