c S
Dnevne novosti

Podolnjak: temeljna načela izbornog sustava ugraditi u ustavni tekst

15.04.2011 07:10 ZAGREB, 14. travnja 2011.(Hina),Kako bi se spriječile izborne manipulacije, temeljna načela izbornog sustava trebalo bi ugraditi u ustavni tekst, a izborno zakonodavstvo donositi dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, rekao je Robert Podolnjak sa zagrebačkog Pravnog fakulteta na javnom skupu na temu "Izborne manipulacije".
Javni skup su u povodu 20. obljetnice izbora u Hrvatskoj na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti organizirali nevladina udruga GONG i taj Fakultet.

Napominjući kako se prije svakih izbora u Hrvatskoj mijenjao izborni sustav, Podolnjak je ocijenio da se izbornim inženjeringom u Hrvatskoj može smatrati način izbora zastupnika dijaspore koji ne postoji nigdje u svijetu.

Izbornim inženjeringom smatra i način izbora srpske nacionalne manjine koji, kako je rekao, predstavlja specifičan oblik većinskog sustava s maksimalnom premijom za relativnog pobjednika.

Također, izbornim inženjeringom drži i prekrajanje granica deset izbornih jedinica za izbor 140 saborskih zastupnika. Umjesto da se u svim izbornim jedinicama bira jednaki broj zastupnika (14) pa se one moraju 'krojiti' kako bi se broj glasača izjednačio u skladu s načelom jednakosti glasa, Podolnjak smatra da bi, kao i u drugim državama, izborne jedinice trebale slijediti regionalnu ili administrativnu podjelu a broj izabranih zastupnika bi ovisio o njihovoj veličini.

Navodeći kako se izbori od 90-tih do danas teško mogu nazvati poštenima, Josip Kregar sa zagrebačkog Pravnog fakulteta rekao je da je svaka vlast na bilo kojoj razini uvijek koristila svoj položaj u izbornoj utrci. Upozorio je i na, kako je rekao, 'političku ekonomiju izbora'.

Pet mjeseci prije izbora vlast ne povlači nepopularne poteze", kazao je dodavši kako se u predizbornom inženjeringu utvrđuju i obaveze koje će izborni pobjednici nakon izbora imati prema svojim donatorima.

Analizirajući izbore zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatski sabor, saborska zastupnica Zdenka Čuhnil rekla je da srpska manjina, kao najveća, zaslužuje da bude posebno tretirana.

matra kako, iako ustav daje mogućnost prava dopunskog glasa, nije postojala politička volja koja bi svima dala to pravo. Tijekom rasprave upozoreno je da su zadnje izmjene ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatski sabor išle "po super hitnom postupku" te nitko od ustavnih stručnjaka na saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav nije mogao reći da je to neustavno.

Ne mogu sve manjine imati dopunsko pravo glasa, a jedna ne, rekao je Podolnjak. Sudionici su upozorili, kako smatra i Venecijanska komisija, da izborno zakonodavstvo i granice izbornih okruga ne bi smjele mijenjati manje od godinu dana prije izbora.