c S
Dnevne novosti

Orban: EU mora biti poštena prema Hrvatskoj

15.04.2011 07:12 BRUXELLES, 14. travnja 2011.Hina, Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da Europska unija treba biti poštena prema Hrvatskoj, koja je postigla velike rezultate i koja preostali dio posla treba obaviti do svibnja kako bi se onda pregovori ubrzo mogli zaključiti.
"Moramo biti pošteni prema Hrvatskoj, ona je do sada puno postigla, a preostali posao treba obaviti do svibnja i onda ići prema kraju pregovora", rekao je Orban na konferenciji za novinare u Bruxellesu na kojoj je govorio o rezultatima prva tri mjeseca mađarskog predsjedanja Europskom unijom.

Orban je u četvrtak ujutro u Europskom parlamentu rekao da postoje spekulacije kojima se povezuje završetak pregovora s Hrvatskom s davanjem kandidatskog statusa Srbiji i da bi to bilo opasno i štetno za obje zemlje i za Europsku uniju. Orban je prvi europski dužnosnik koji je javno rekao da postoje spekulacije prema kojima bi se trebalo pričekati sa završetkom pristupnog procesa s Hrvatskom dok Srbija ne dobije kandidatski status, što se najranije može dogoditi u prosincu.

Na pitanje tko stoji iza takvih spekulacija, Orban nije izravno odgovorio. Rekao da se takve "hipotetički rasprave mogu čuti u kuloarima, da je vrlo opasno izvlačiti zaključke iz toga što se načuje" te da "treba biti oprezan".

"Mi moramo ocjenjivati zemlje prema postignutim rezultatima, a ne na temelju drugih kriterija. Moramo imati transparentan proces jer ćemo u suprotnom imati različit tretman, što bi bilo vrlo nepošteno prema Hrvatskoj", rekao je Orban.

Mađarska je među prioritete svoga predsjedništva na visoko mjesto uvrstila završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom i pomak u integracijskom procesu s ostalim zemljama u regiji. Orban je rekao da u pitanju proširenja, predsjedništvo "nailazi na najozbiljnije poteškoće".

"Već sam jutros rekao da ne mogu dramatizirati situaciju, jer je ona već dramatična. U zadnjih 15 godina potpora za proširenje nikad nije bila niža nego što je sada. Postoje sumnje, suzdržanost, strah i nesigurnost - to su ključne riječi koje se vezuju uz proširenje. Je li u interesu EU-a da se proširi? Na to pitanje institucije i zemlje članice ne daju jasan odgovor, postoji kašnjenje u hrvatskom dosjeu, mi činimo goleme napore, ali udaramo u zid. Takođe se kasni s primanjem Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor", rekao je Orban.

Orban predlaže da se srednjoeuropske zemlje, prijatelji proširenja, ujedine kako bi se takvo nepovoljno stajalište prema proširenju promijenilo.

"Mislimo da bi se srednjoeuropske zemlje trebale ujediniti, da se okupe prijatelji proširenja kako bi se pokrenula ofenziva da se takav pristup promijeni", rekao je Orban.

Mađarski premijer je rekao da na proširenje ne treba gledati samo kao na trošak, na proračunsku stavku, nego kao potencijal za gospodarski rast.