c S
Dnevne novosti

Vlada: povećanje niza sudskih pristojba

15.04.2011 07:22 ZAGREB, 14. travnja 2011.(Hina), Hrvatska je Vlada sa sjednice Saboru predložila izmjene Zakona o sudskim pristojbama kojima se povećavaju pristojbe za izvatke i dokumente iz zemljišnih knjiga, kao i pristojbe na žalbe i revizije protiv presude te žalbe protiv rješenja o smetanju posjeta.
Tako se povećava pristojba za upis u zemljišnu knjigu sa 50 na 70 kuna, a uvodi se i pristojba za upise u digitalne zemljišne knjige u iznosu od 50 kuna. Zatraže li pak građani izvadak iz zemljišne knjige na to će umjesto dosadašnje pristojbe od 20 kuna ubuduće platiti 50 kuna, što je povećanje za 150 posto.

Pristojba na žalbu na odluku o upisu ili brisanje iz zemljišne knjige povećava se sa 250 na 300 kuna. Uvodi se i plaćanje pristojbe za ispise baze zemljišnoknjižnih podataka izdanih na zahtjev stranke u iznosu od 30 kuna, a toliko će se plaćati i pristojba za povijesne izvatke iz digitalne zemljišne knjige kao i za povijesne ispise iz baze zemljišnoknjižnih podataka u iznosu od 30 kuna.

Također se povećavaju sudske pristojbe za žalbe za izvanredne pravne lijekove čime se, kaže Bošnjaković, destimuliraju oni koji u to ulaze s namjerom da odugovlače i razvlače postupke. Te pristojbe ovise o vrijednosti sporova i do sada su se plaćali uvećano na iznos pristojbe za tužbu i protutužbu 25 posto, a po novome bi se plaćali uvećani za sto posto.

Računica pokazuje da bi se tako pristojba na žalbu i reviziju protiv presude, te žalbu protiv rješenja u sporovima zbog smetanja posjeda koja je do sada iznosila 125 kuna za sporove do 3.000 kuna, po novome plaćala 200 kuna. S druge se strane želi stimulirati postupak mirenja, pa se svi koji se žele pred sudom nagoditi (nagodba tijekom prvostupanjskog postupka) oslobađaju plaćanja sudske pristojbe (do sada se plaćala prema vrijednosti na koju su se stranke nagodile).

Vlada je Saboru uputila i izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama, a zbog činjenice da, kako je objasnio ministar uprave Davorin Mlakar, taj zakon, koji je već na snazi, u Saboru nije donesen potrebnom kvalificiranom većinom. Taj je Zakon na snazi, međutim, Ustavni je sud, postupajući po ustavnoj tužbi, odlučio da zakon treba biti ukinut sa 15. srpnja, jer ga Sabor nije donio kvalificiranom većinom.

Stoga taj zakon treba potrebno uputiti u Hrvatski sabor, kazao je Mlakar objašnjavajući zašto Vlada predloženi zakon u istom tekstu šalje u Sabor i podsjećajući kako je taj zakon važan za zatvaranje poglavlje 23 (pravosuđe) u pregovorima s EU.

Saboru je Vlada uputila i izmjene Zakona o parničnom postupku kojima je cilj ubrzanje parničnih postupaka, kao i izmjene i dopune Zakona o Državnom sudbenom vijeću i državnom odvjetništvu kojima se širi katalog stegovnih mjera i uvode ili proširuju obustave i uskrate plaća za različita počinjena stegovna djela.

Vlada je danas odlučila i da će Financijska agencija (FINA) biti izvršitelj obrade podataka u registru zaposlenih u javnom sektoru, registru koji je, kako je rekao ministar uprave Davorin Mlakar, dizajniran za više od 240 tisuća ljudi. Ukupna vrijednost tog projekta je 35,39 milijuna kuna, a platit će se kroz tri godine.

Za ovu su godinu sredstva u proračunu već osigurana, a Vlada se danas suglasila da se u proračunima za iduće dvije godine (2012. i 2013.) osigura po 11,61 milijun kuna (ukupno 23,22 milijuna kuna) za sklapanje ugovora o obavljanju poslova obrade podataka u registru.