c S
Dnevne novosti

Uspostavljen Hrvatski narodni sabor u BiH

20.04.2011 07:10 MOSTAR, 19. travnja 2011.(Hina), Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH ponovno je uspostavljen u utorak u Mostaru, na zasjedanju kojemu je nazočilo blizu 500 izabranih hrvatskih dužnosnika koji su zatražili izjednačavanje prava Hrvata s pravima druga dva naroda u BiH.
Sudionici su najavili da neće priznati uspostavljenu vlast u Federaciji BiH, koju je bez najvećih hrvatskih stranaka ustrojio SDP BiH, te su zatražili donošenje ustavnih promjena koje bi izjednačile prava Hrvata s druga dva naroda Srbima i Bošnjacima. Za predsjednika predsjedništva HNS-a izabran je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, dok je predsjednik HDZ-a 1991.

Božo Ljubić izabran za predsjednika glavnog vijeća, političkog i operativnog tijela HNS-a koje će koordinirati politiku na svim područjima gdje u BiH žive Hrvati.Na zasjedanju je jednoglasno prihvaćena politička rezolucija u kojoj se osuđuje uspostava vlasti u Federaciji BiH bez većinske političke volje Hrvata u toj zemlji te se traži reforma ustava i izbornog zakona kako bi Hrvati mogli samostalno birati svoje predstavnike.

"HNS drži da samo temeljita reforma ustava, koja bi osigurala potpunu institucionalnu ravnopravnost i novu upravno-teritorijalnu organizaciju kroz utemeljenje više federalnih jedinica od kojih bi najmanje jedna bila s hrvatskom većinom, može osigurati stvarnu jednakopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini", ističe se u rezoluciji koju je usvojio HNS-a.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović objasnio je kako su sve odluke na saboru donesene sukladno ustavu i zakonima BiH, te da neće pribjegavati nikakvim nezakonitim potezima. Dodao je kako za poteze na zasjedanju HNS-a sudionici imaju potporu hrvatskog predsjednika Ive Josipovića i predsjednice hrvatske vlade Jadranke Kosor.

"Potpora Republike Hrvatske vrlo je jasna na razini načela i istaknuli su je u posljednjih nekoliko navrata predsjednik i premijerka”, rekao je Čović na konferenciji za novinare. Izrazio je očekivanje da će međunarodna zajednica poništiti posljednje odluke o legalnosti uspostave vlasti u Federaciji budući ju je nelegalnom ocijenilo Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH.

Branko Vukelić, izaslanik predsjednice hrvatske vlade i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor, prenio je njezine riječi potpore. “Imate nedvosmislenu potporu da osigurate jednakopravnost jednoga od tri konstitutivna naroda u BiH i ova zemlja mora ostati domovina hrvatskoga naroda.

Mi podržavamo takvu BiH u kojoj nema majorizacije, poštuje se volja Hrvata kao i svih triju naroda", rekao je Vukelić te pozvao Hrvate u BiH na jedinstvo.Glavni tajnik Biskupske konferencije BiH mons. Ivo Tomašević prenio je riječi potpore bosanskohercegovačkih biskupa zasjedanju HNS-a, podsjetivši na ranije istupe biskupa da je "neprihvatljivo ignoriranje hrvatskog naroda te nijekanje izborne političke volje većine naroda".

Dodao je kako biskupi pozivaju Hrvate na slogu i mudrost a međunarodnu zajednicu da ispravi nepravdu.Tijekom zasjedanja HNS-a prihvaćen je i tekst izjave o Domovinskom ratu kojim su osuđene posljednje presude hrvatskim generalima u Haagu, napose navodi o postojanju udruženog zločinačkog pothvata što se navodi i u slučaju šestorice dužnosnika Herceg-Bosne koji očekuju izricanje prvostupanjske presude.

Za održavanje HNS-a vladalo je veliko medijsko zanimanje.Na zasjedanju HNS-a nisu nazočili visokorangirani strani diplomati akreditirani u BiH.Hrvatski narodni sabor utemeljen je u Novom Travniku u studenome 2000. godine, a u ožujku 2001. uspostavio je hrvatsku samoupravu koju je osudila međunarodna uprava te mjesec dana kasnije vojno blokirala rad Hercegovačke banke koja se smatrala glavnim financijerom toga političkog projekta.

HNS je prestao s radom potkraj 2001., nakon što je propao pokušaj tadašnjeg hrvatskog vodstva da uspostavi hrvatsku samoupravu kojom je nastojalo osporiti vlast u BiH koja je također bila ustrojena bez stranaka koje su osvojile najveći broj glasova Hrvata.