c S
Dnevne novosti

Američki diplomati o hrvatskim reakcijama na haašku presudu

20.04.2011 07:08 WASHINGTON/ZAGREB, 19. travnja 2011.(Hina), Hrvatska je u slučaju suđenja njezinim generalima u Haagu pokazala da je moderna država u kojoj postoji vladavina prava, i ne treba nositi teret presude jer je to presuda pojedincima a ne narodu ili cijeloj zemlji, neke su od ocjena američkih diplomata i pravnih stručnjaka na hrvatske reakcije na prvostupanjsku presudu Haaškog suda (ICTY) u predmetu generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka.
"Mislim da Hrvati preuzimaju prevelik teret. Haaška presuda nije osuda zemlje ili naroda, već dvojice pojedinaca. Presuda u niz navrata naglašava da je obrana bila legitimna, kao i vraćanje okupiranog teritorija", izjavila je američka pravnica Judith Armatta koja prati suđenja za ratne zločine u Den Haagu, za radio Glas Amerike (VoA).

"No, ubojstva, paljenje i pljačka, koji su imali sustavnu prirodu, a dogodili su se nakon Oluje, ratni su zločini", dodala je. Thomas Countryman, zamjenik pomoćnika državne tajnice koji je u State Departmentu nadležan za odnose sa zemljama jugoistočne Europe, rekao je za Glas Amerike da razumije hrvatske reakcije na prošlotjednu presudu.

"Razumijem da će biti nezadovoljstva naroda u Hrvatskoj. Ali treba kazati da je Hrvatska najviše napredovala u štovanju vladavine prava u posljednjih 10 godina od svih zemalja na Balkanu, a sad što god da je političko mišljenje, jako je važno da reakcije budu dostojanstvene i mirne te u okviru vladavine prava", istakao je Countryman.

Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith smatra da građani Hrvatske trebaju biti ponosni što je njihova zemlja postala solidna, moderna država u kojoj se poštuje zakon, što po njemu svjedoče i činjenice da su hrvatske vlasti predale ICTY-u transkripte sastanka na Brijunima, koji su teško optuživali njihove sudionike, te Den Haagu izručile svoje generale.

"Hrvatska je učinila nešto što je bez presedana u međunarodnim odnosima. Izručila je međunarodnom sudu optužene za ratne zločine, svoje generale koji su bili pobjednici u ratu. Generalima se obično sudi, ako se uopće sudi, nakon ratova u kojima je njihova strana izgubila. Nikad se do sada nije dogodilo da se sudi pobjednicima. Ja znam da su takve odluke bolne, ali ova, hrvatska, pokazuje da Hrvatska želi poštivati zakon", kazao je Galbraith.

Sjedinjene Države, po njegovim riječima, u sličnim okolnostima "vjerojatno ne bi postupile kao Hrvatska". Na pitanje čini li mu se da najveći dio javnosti u Hrvatskoj, barem neposredno nakon presude, suradnju s ICTY-em smatra izrazom slabosti i nacionalne podložnosti, a ne izrazom njezine zrelosti i jake pravne svijesti, ocijenio je kako su to prve reakcije te da je potreban odmak.

"Razumijem prve reakcije, ali treba se malo distancirati od svega i upitati se što cijeli taj slučaj kaže o Hrvatskoj. On ukazuje na to da je Hrvatska zemlja koja poštuje pravo. Vlasti su predale transkripte s Brijuna, iako su bile svjesne da oni ukazuju na odgovornost optuženika. I upravo zato možemo reći da je ovo presuda koja se tiče pojedinaca, a ne cijelog naroda ili zemlje", naglasio je Galbraith.

Po njegovoj su se ocjeni palež, pljačka i ubojstva nakon Oluje, za što su osuđeni Gotovina i Markač, mogli izbjeći. "Tragično je da su (Franjo) Tuđman i ljudi oko njega ocrnili jednu legitimnu vojnu akciju koja je bila od ključne važnosti za kraj rata u Hrvatskoj i BiH", kazao je Galbraith, napominjući da je upozorio tadašnjeg predsjednika na mogućnost osvete, te da odgovorni za ratne zločine protiv civila moraju biti kažnjeni. No, Tuđman se na to oglušio i sada njegovi potčinjeni snose posljedice, rekao je bivši američki veleposlanik u Zagrebu.