c S
Dnevne novosti

Šimunović razgovarao s dužnosnicima NATO-a i EU-a

21.04.2011 07:18 ZAGREB, 20. travnja 2011.(Hina), Državni tajnik MORH-a Pjer Šimunović u utorak i srijedu se tijekom u službenog posjeta NATO-u i EU-u u Bruxellesu sastao s direktorom Uprave za planiranje i upravljanje krizama pri Europskoj službi vanjskih poslova Europske unije - EEAS (European External Action Service) Walterom Stevensom i sudjelovao na sastanku ravnatelja za obrambenu politiku država članica inicijative Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti (Central Europen Solution for Pooling and Sharing of Capabilities), priopćeno je iz MORH-a.
Srednjoeuropska rješenja za udruživanje i razmjenu sposobnosti je inicijativa koju su pokrenule Austrija i Mađarska i u koju je uključeno šest srednjoeuropskih zemalja (Austrija, Češka, Mađarska, Slovačka, Slovenija i Hrvatska).

Osnovna zamisao inicijative je da se, u okviru ograničenih financijskih i obrambenih proračuna, istraže mogućnosti "udruživanja i dijeljenja“ (pooling and sharing) glede razvoja obrambenih sposobnosti, što bi u konačnici moglo rezultirati zajedničkim projektima u potpori zadržavanju i jačanju trenutačnih i potrebnih vojnih sposobnosti, objašnjava se u priopćenju.

Šimunović se sastao i sa stalnim predsjedavajućim Političko-vojnog odbora EU Olofom Skoogom i sa zamjenikom pomoćnika Glavnog tajnika NATO-a za sigurnosne izazove Jamieom Sheaom, a sudjelovao je i na sastanku skupine EU - NATO za razvoj sposobnosti na razini političkih direktora, stoji u priopćenju.

Na sastanku sa Skoogom razgovaralo se o razvoju zajedničke sigurnosno obrambene politike (CSDP), o borbenim skupinama EU i hrvatskom sudjelovanju u njima, o stanju u Libiji te o mogućem angažmanu EU u Libiji.

Teme su bile i hrvatski pregovori o članstvu u EU te stanje u jugoistočnoj Europi.

Šimunović je sa Sheaom razgovarao o novoj ulozi Uprave NATO-a, o organizaciji konferencije o energetskoj sigurnosti koja će se održati u svibnju ove godine u Zagrebu, a razmijenjena su i mišljenja o novim prijetnjama i izazovima, stoji na kraju priopćenja.