c S
Dnevne novosti

Split: profesionalni ribari napustili sastanak s Božanićem

21.04.2011 07:04 SPLIT, 20. travnja 2011.(Hina) Predstavnici profesionalnih ribarskih udruga napustili su sastanak u Splitu s državnim tajnikom za ribarstvo Tončijem Božanićem koji je bio sazvan kako bi se našlo rješenje za teškoće s kojim se suočavaju ribari.
Na sastanku s državnim tajnikom Božanićem nazočilo je 30-ak predstavnika ribarskih zadruga, Ceha ribara Hrvatske obrtničke komore (HOK) te Hrvatske gospodarske komore (HGK), profesionalnih ribarskih udruga te stručnjaci za ribarstvo, izvijestili su sudionici sastanka.

Božanić je novinarima izjavio kako su sastanak napustili predstavnici profesionalnih ribarskih udruga koji su u svojim zahtjevima nastupili ultimativno.

"Ipak smo se na kraju dogovorili da se do 15. svibnja na županijskim razinama razmotre prijedlozi i dostave ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja", kazao je Božanić.

Predsjednik Ceha ribara HOK-a Vladan Bojić je objasnio kako je današnji sastanak bio polemičan i da su nastavljeni nesporazumi koji duže vrijeme opterećuju ribare.

"Predstavnici profesionalnih ribarskih udruga traže da se potezne, odnosno tradicionalne ribarske mreže, prenamijene za lov na sve, a ne samo na neke vrsta ribe kao sada te da se omogući ribolov takvim mrežama diljem Jadrana.

S druge strane protivnici tih zahtjeva zauzimaju se da se lov takvim mrežama prostorno i vremenski uredi", kazao je Bojić.