c S
Dnevne novosti

Zelena akcija predstavila dokument o energetskoj politici

21.04.2011 07:20 ZAGREB, 20. travnja 2011.(Hina), Hrvatska energetska budućnost mora biti temeljena na energetskoj učinkovitosti te obnovljivim izvorima energije, a aktualna se energetska politika bazira na lošoj strategiji energetskog razvoja iz 2009. koja zanemaruje obnovljive izvore energije, a predviđa gradnju dvije nove termoelektrane na ugljen te otvara vrata gradnji nuklearne elektrane, rekao je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević.
Ta najveća nevladina udruga za zaštitu okoliša u Hrvatskoj ove je godine Dan planeta Zemlje, koji se u svijetu obilježava 22. travnja kako bi se potaknula javna potpora zaštiti okoliša, posvetila održivoj energetici kao glavnom rješenju za problem klimatskih promjena.

Tomašević je prigodom predstavljanja "Stajališta Zelene akcije o energetskoj politici Republike Hrvatske" kazao i kako divljanje cijena fosilnih goriva i havarija u Japanu uz skoru 25. godišnjicu katastrofe u Černobilu jasno upozoravaju da se hrvatska energetska budućnost mora temeljiti na energetskoj učinkovitosti i obnovljivim izvorima energije.

Dokument "Stajalište Zelene akcije o energetskoj politici RH" ima 15-ak stranica, a sadržava "porazne podatke o korištenju obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj te analizu energetskih trendova u državama Europske unije". Posebno su istaknute neiskorištene mogućnosti investiranja u obnovljive izvore energije.

Tomašević je rekao kako je Hrvatskoj kroz razne regionalne fondove dostupno čak 1,3 milijarde eura poticaja za projekte energetske učinkovitosti, a Hrvatska bi mogla povući znatan dio tog novca kad bi imala "političku volju i jasnu energetsku politiku".

Dokument sadržava i 12 zahtjeva Zelene akcije odgovornim institucijama, među kojima je i zahtjev za pokretanje hitnog programa prekvalifikacije 1000 nezaposlenih osoba u instalatere solarnih toplinskih sustava, te bitno povećanje, sa sadašnjih manje od tisuću na barem 20.000 na godinu, broja subvencija za solarne toplinske sustave u kućanstvima, javnim ustanovama i malom gospodarstvu.

Tomašević je rekao kako su ti zahtjevi u ovoj predizbornoj godini ponajprije usmjereni prema svim političkim strankama koje bi u svojim programima svakako trebale imati i elemente održive energetske politike. Podsjetio je da Zelena akcija obilježava Dan planeta Zemlje od 1997. tako da u javnosti pojača svijest o jednoj prioritetnoj temi vezanoj uz okoliš.

Ove je godine Zelena akcija priredila i izložbu "Budućnost je obnovljiva", a u petak, 22. travnja, u 18 sati prikazat će dokumentarni film o Černobilu. U utorak, 26. travnja, u 12 sati, aktivisti Zelene akcije održat će Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu performans u povodu 25. godišnjice tragedije u Černobilu, a u 18 sati u prostorijama Zelene akcije Robert Faber održat će predavanje "Mitovi o nuklearnoj energiji".