c S
Dnevne novosti

Priopćenje sa sjednice Vlade RH

22.04.2011 07:20 ZAGREB, 21. travnja 2011.(Hina), Na sjednici Vlade usvojena je Informacija o rezultatima sedmog sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije, održanog 19. travnja 2011. u Bruxellesu, priopćeno je iz Vlade.
Sastanak je pružio pregled aktualnih odnosa Republike Hrvatske i Europske unije u svim područjima primjene Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između RH i EU i država članica. Na sastanku se raspravljalo o sljedećim tematskim cjelinama: političkim kriterijima, ekonomskim kriterijima, provedbi SSP-a i usklađivanju zakonodavstva RH s pravnom stečevinom EU, pristupnoj strategiji i Izvještaju o napretku EK, bilateralnim odnosima u sklopu SSP-a i općim pitanjima.

Vijeće je pozitivno ocijenilo sveukupni napredak u provedbi SSP-a te usklađivanje s pravnom stečevinom u poglavljima pregovora te izrazilo uvjerenje da će Hrvatska u vrlo skorom roku završiti pregovore i postati 28. članica Europske unije. Usvojeno je Izvješće o ispunjavanju obveza iz poglavlja 33. „Financijske i proračunske odredbe“ s Prijedlogom predmetnog Izvješća.

Navedeno Izvješće je završno, sveobuhvatno Izvješće koje pokazuje sve aktivnosti i mjere koje je Hrvatska poduzela s ciljem ispunjavanja obveza koje proizlaze iz Pregovaračkog stajališta Republike Hrvatske i Zajedničkog stajališta EU za poglavlje 33., uključujući i utvrđeno mjerilo za zatvaranje poglavlja.

Hrvatskom saboru upućeno je mišljenje o Prijedlogu odluke o osnivanju Odbora za Nagradu za promicanje prava djeteta, koji je predsjedniku Hrvatskog sabora podnio saborski Odbor za obitelj, mladež i šport aktom od 10. ožujka 2011.. Vlada nema primjedbi na navedeni Prijedlog.

Vlada je prihvatila Šesto izvješće o napretku u provedbi Akcijskog plana za borbu protiv pranja novca i financiranja terorizma, za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010. U navedenom razdoblju Ured za sprječavanje pranja novca, kao financijsko-obavještajna jedinica, otvorio je 129 predmeta u kojima su analitički obrađene sumnjive transakcije, zaprimljene od banaka i drugih obveznika, s ciljem otkrivanja pranja novca i financiranja terorizma.

Nakon analitičke obrade sumnjivih transakcija, Ured je u 74 slučaja ocijenio da postoji određena sumnja na pranje novca i financiranje terorizma, te je iste proslijedio nadležnim državnim tijelima na daljnje postupanje i procesuiranje, od toga 70 slučajeva sa sumnjom na pranje novca i 4 slučaja sa sumnjom na financiranje terorizma.

Ured je u okviru Izvješća analitički obradio ukupno 921 transakcija vezanih za 360 sudionika, od toga 247 fizičkih osoba i 113 pravnih osoba. Prihvaćeno je Godišnje izvješće o spremnosti obrambenog sustava, provođenju kadrovske politike i ukupnom stanju u Oružanim snagama RH za 2010. s Izvješćem o stanju obrambenih priprema za 2010. godinu.

Članstvom u NATO-u Hrvatska je stekla jamstva solidarne kolektivne obrane, čime je bitno povećana njezina sigurnost u odnosu na prijetnju vojnom silom, kako u funkciji odvraćanja, tako i u funkciji eventualnog odgovora na prijetnju. Težište u 2010. bilo je na preispitivanju stanja obrambenih sposobnosti kako bi se utvrdile potrebe i daljnji putovi transformacije obrambenog sustava.

Pokrenuta je provedba procesa izrade Strateškog pregleda obrane. Težište aktivnosti OS RH bilo je usmjereno na dostizanje i održavanje potrebne razine spremnosti za provedbu zadaća, dostizanje odgovarajuće interoperabilnosti sa saveznicima te razvoj sposobnosti u funkciji djelovanja u obrambenim mehanizmima NATO-a i EU-a. Tijekom 2010. godine RH je aktivno sudjelovala u 11 međunarodnih mirovnih misija i operacija UN-a, NATO-a i EU-a u kojima je po rotaciji prosječno sudjelovalo 430 pripadnika OS-a.

U području opremanja i modernizacije nastavljeno je s opremanjem postrojbi domaćom jurišnom puškom, proizvodnjom baznih oklopnih vozila pješaštva, nabavljene su određene vrste osobne borbene i zaštitne opreme. Donesena ja Uredba o kriterijima za odabir, mjerama za zaštitu te načinu označavanja vojnih i drugih objekata posebno važnih za obranu.

Uredba se predlaže donijeti temeljem članka 124. stavka 4. Zakona o obrani i njome bi se stavio izvan snage Pravilnik o kriterijima za određivanje i zaštitu objekta posebno značajnih za obranu zemlje, koji sada uređuje predmetno područje. Uredbu je potrebno donijeti radi usklađivanja s odredbama Zakona o obrani, ali i radi izmjene kriterija za odabir vojnih i drugih objekata koje treba prilagoditi novim okolnostima nastalim ulaskom RH u NATO.

Daje se suglasnost Gradu Novalji za zaduženje kod Privredne banke u iznosu od 4.000.000 kuna, s valutnom klauzulom u EUR, na rok otplate od 10 godina, bez počeka, uz promjenjivu kamatnu stopu u iznosu tromjesečnog EURIBOR-a + 3,10 p.p. godišnje i uz naknadu za obradu zahtjeva od 4000 kuna.

Sukladno Odluci Gradskog vijeća Grada Novalje o zaduživanju kod Privredne banke za financiranje započetog projekta „Uređenje Trga Bazilike i dijela Trga Loža u Novalji“, od 7. ožujka 2011., sredstva će se koristiti za financiranje tog započetog projekta. Izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske banke za obnovu i razvitak, po Programu kreditiranja financijskog restrukturiranja gospodarskih subjekata i Programu kreditiranja razvitka gospodarske djelatnosti, društvu Varteks d.d., Varaždin, na način da se utvrđuje rok vraćanja kredita 30. rujna 2016.

Daje se suglasnost Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa, za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna RH u 2012. godini, u ukupnom iznosu do 4.340.000 kuna, za kapitalni projekt izgradnje građevine Područne škole Podcrkavlje Osnovne škole Blaža Tadijanovića, Slavonski Brod. Donesena je Odluka o obnavljanju strateških robnih zaliha pšenice. Njome se odobrava Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva da izvrši obnavljanje strateških robnih zaliha u količini od 3.237.716 kilograma.

Obnavljanje pšenice izvršit će tvrtka Slavonija Nova d.d., Županja, na način da se rok za povrat pšenice u omjeru 1:1 izvrši najkasnije do 15. kolovoza 2011. Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva – Ravnateljstvu za robne zalihe, obratila se tvrtka Slavonija Nova d.d., Županja, sa zamolbom za obnavljanje strateških robnih zaliha pšenice.

Svoj zahtjev za obnavljanjem tvrtka obrazlaže nedostatnim količinama i visokim cijenama pšenice na domaćem i stranom tržištu uzrokovano smanjenim prinosima u žetvi 2010. uslijed vremenskih poremećaja tijekom zriobe i same žetve. Vlada RH suglasna je da se portret bana Ignjata Gyulaia dade u trajni posjed Hrvatskom povijesnom muzeju, te da se pripoji muzejskoj građi, Zbirci slika, grafika i skulptura Hrvatskog povijesnog muzeja.

Donesena je Odluka o donaciji oružja Afganistanu za potrebe opremanja afganistanskih snaga sigurnosti. U svrhu potpore napora međunarodne zajednice u uspostavi i izgradnji mira i stabilnosti u Afganistanu, Hrvatska donira Afganistanu 15000 komada pušaka i 300 komada netrzajnih topova za potrebe opremanja afganistanskih snaga sigurnosti. Za provedbu ove Odluke zadužuje se Ministarstvo obrane i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

Vlada je donijela Prijedlog odluke o sudjelovanju Oružanih snaga Republike Hrvatske u mirovnoj operaciji NATO-a na Kosovu (KFOR). Sudjelovanje u međunarodnim mirovnim operacijama u skladu je sa strateškim opredjeljenjem RH, čime se naša država svrstava među odgovorne članice međunarodne zajednice koje su spremne preuzeti svoj dio tereta opće sigurnosti.

Hrvatska snažno podupire napore NATO-a čiji je cilj održavanje sigurnosti na Kosovu. Dana je suglasnost ministru pravosuđa za podnošenje pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju Zahtjeva za pristup sudu u svojstvu prijatelja suda u predmetu protiv Gotovine, Čermaka i Markača. Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna RH za 2011.

Općini Jasenovac odobren je iznos od 150.000 kuna za redovno izvršavanje funkcija iz djelokruga Općine. Donesena je Odluka o pokretanju postupka za zaklapanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o suradnji na području obrane. Glavni cilj sklapanja ovog Sporazuma je nastavljanje i intenziviranje obrambene suradnje između RH i BiH na područjima na kojima se ona može konkretizirati kroz posjete predstavnika ministarstava, radnih skupina, sudjelovanja na vježbama, konferencijama, seminarima, sastancima, kroz izobrazbu, razmjenu iskustava i konzultacije kao i na druge načine o kojima se stranke dogovore.

Vlada je donijela Odluku o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade RH i Vijeća ministara Republike Albanije o policijskoj suradnji. Cilj je suradnje uskladiti djelovanja u borbi protiv međunarodnog kriminala, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću.