c S
Dnevne novosti

Slovenija: Tuerk ne isključuje prijevremene izbore

22.04.2011 07:10 LJUBLJANA, 21. travnja 2011.Hina, Slovenski predsjednik Danilo Tuerk rekao je u četvrtak da premijer Borut Pahor, čija je vlada izgubila većinu u parlamentu, još uživa njegovo povjerenje, ali da je izlaz iz nastale krize potrebno naći što prije, po mogućnosti do sredine godine, kada parlament odlazi na ljetni odmor, pri čemu nije isključena ni mogućnost održavanja prijevremenih izbora.
"Kad bih imao te ustavne ovlasti u sadašnjem bih trenutku već razmišljao o raspuštanju parlamenta", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare, dodajući da ne isključuje mogućnost da se nakon referenduma o mirovinskoj reformi, koji će po svoj prilici biti sazvan za 5. lipnja, sazovu prijevremeni izbori.

Ukoliko bi političke stranke za to postigle širu suglasnost i ako od predsjednika države zatraže pomoć, Tuerk je spreman angažirati se u traženju rješenja za prevladavanje sadašnje krize.Zbog protivljenja u parlamentu već prihvaćenoj mirovinskoj reformi koju će vlada pokušati obraniti na predstojećem referendumu, iz vlade se povlači stranka umirovljenika (DESUS), čiji je predsjednik Karl Erjavec izjavio da vlada referendum ne može dobiti i da bi bilo najbolje da zato odmah dade ostavku i počne organizirati prijevremene izbore.

Takvo je mišljenje i najvećeg dijela oporbenih stranaka. Slovenski predsjednik rekao je u četvrtak novinarima da ne želi utjecati na odluku premijera Boruta Pahora o eventualnom podnošenju ostavke u slučaju da vlada izgubi referendum, jer tu odluku mora donijeti on sam.

Tuerk je dodao da pitanje mirovinske reforme treba u predstojećoj predreferendumskoj kampanji odvojiti od pitanja opstanka vlade i da ta značajna reforma ne može biti "talac" niske popularnosti sadašnje vlade.

Raspravu o reformi treba voditi na stručan način i argumentima, sa što više dijaloga, a što manje emocija, rekao je Tuerk, dodavši da reformu u načelu podržava.

On je kritizirao i nepopustljivost stranaka općenito te nekonstruktivnost oporbe u traženju rješenja za reforme.

Sadašnja vlada Boruta Pahora nakon izlaska umirovljenika iz nje i gubitka parlamentarne većine do referenduma će moći obavljati tekuće poslove, ali do vlade koja će biti operativna i s punim povjerenjem građana teško bi bilo doći bez prijevremenih izbora, ocijenio je Tuerk.