c S
Dnevne novosti

Započela regionalna kampanja "Milijun potpisa za REKOM"

27.04.2011 07:12 ZAGREB, 26. travnja 2011.(Hina), Akcijom „regionalnog odmrzavanja“ je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, kao i u Sarajevu, Ljubljani, Beogradu, Banja Luci, Prištini, Skopju i Podgorici započela dosad najveća regionalna kampanja, tijekom koje će se do 6. lipnja prikupljati milijun potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.
"Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje Jugoslavije, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizirane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih često se manipulira u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1500 organizacija i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora bivše države, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje neovisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tijela, koje treba utvrditi i javno iznijeti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima.

Među njima su udruge žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava", kazao je danas nacionalni koordinator kampanje za Hrvatsku Ivan Novosel iz Inicijative mladih za ljudska prava-Hrvatska. Zamišljeno je da Komisiju čini 20 članova, koje će izabrati iz svojih redova svaka od država iz regije, osnivačica komisije, a njezino funkcioniranje bilo bi na principu međunarodnog tijela koje ima pravni subjektivitet, a mogu ga financirati, kako države, tako i domaći i strani donatori.

"Brojne su udruge i organizacije već dosad prikupile obimnu građu o žrtvama rata, tako da se ne kreće iz početka, ali želimo sve te podatke i ispovijesti žrtava prikupiti na jedno mjesto i dobiti nešto oko čega se svi slažu, kako bi se zaustavilo manipuliranje brojem žrtava rata u političke svrhe", napominje Novosel.

Dodaje kako se održavanjem javnih slušanja ispovijesti žrtava i medijskom podrškom javnih televizija u regiji želi pomoći da se svugdje podjednako čuje njihov glas i da se na taj način javnost potakne na suosjećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih skupina.

U svom završnom izvještaju, komisija bi trebala napraviti popis ubijenih i nestalih, popis logora i drugih mjesta zatvaranja. Prikupljanje potpisa u Hrvatskoj će koordinirati Inicijativa mladih za ljudska prava-Hrvatska, a prikupljeni simbolični potpisi podrške tijekom lipnja će se, zajedno s Prijedlogom Statuta REKOM-a, predati svim parlamentima u regiji, od kojih će se tražiti osnivanje komisije.

Ideju REKOM su, ističe Novosel, dosad načelno podržali predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Europska komisija i Europski parlament, kao i brojne javne osobe u regiji.Potpisi će se u Hrvatskoj skupljati na štandovima u više od 80 gradova i mjesta. Potpis se može dati i na službenim internet stranicama www.zarekom.org, na kojima su detaljne informacije o Inicijativi za REKOM.