c S
Dnevne novosti

MUH za temeljitu mirovinsku reformu

28.04.2011 07:20 ZAGREB, 27. travnja 2011.(Hina), Na skupu u povodu 65. obljetnice Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) predsjednik udruge Josip Vincek rekao je kako umirovljenici znaju da bez gospodarskog razvoja i rasta zaposlenosti ne može ni njima biti bolje te da je nužna temeljita mirovinska reforma koju će umirovljenici podržati, ali da pritom postoji i točka ispod koje se ne može ići.
Nedopustivo je, ocijenio je Vincek, da se mirovina u Hrvatskoj tumači kao socijalno davanje, a ne zarađeni prihod umirovljenika te je podsjetio na Matičin zahtijev da se ukine Zakon o usklađivanju mirovina i drugih novčanih primanja iz mirovinskog i invalidskog osiguranja, te upravljanju fondovima mirovinskog i invalidskog osiguranja.

Vincek smatra kako mirovine treba odmrznuti jer to, u uvjetima kada cijene stalno rastu, predstavlja napad na standard umirovljenika i pridonosi njihovu daljnjem siromašenju.

Matica također traži da se odmah promijeni i postojeća "nepravedna" formula za usklađivanje mirovina s rastom plaća i troškova života.

Mirovine bi se trebale, smatraju, usklađivati samo s rastom plaća a umirovljenici na taj način dijeliti sudbinu zaposlenih, pogotovo jer prosječna mirovina iznosi svega 2.160 kuna ili 40 posto prosječne plaće, što je na samom dnu u Europi.

Osvrnuvši se na predstojeće parlamentarne izbore, Vincek je rekao kako se Matica neće opredjeljivati ni za jednu političku opciju jer su među 269 tisuća njezinih članova pripadnici svih političkih stranaka. MUH se, kaže Vincek, ne želi ponašati kao politička stranka ali će surađivati sa svim strankama koje će raditi na rješavanju umirovljeničkih problema.

Svečanosti u povodu 65. godina MUH-a prisustvovali su i potpredsjednik Sabora Josip Friščić te potpredsjednik Vlade Petar Čobanković koji je rekao kako je Vlada u 2009. godini poduzela značajne korake u uvođenju reda u javne financije te tako osigurala redovitu isplatu plaća i mirovina što je, rekao je Čobanković, najvažnije u teškim vremenima.

Predsjednik HSU Silvano Hrelja podsjetio je kako su mnogi članovi Matice bili osnivači HSU, koja ovih dana slavi 15 godina postojanja.

Pozvao je umirovljenike na jedinstvo jer su svi dosad postignuti rezultati, kaže Hrelja, bili mogući tek pošto su umirovljenici dobili "svoje ruke u saboru".