c S
Dnevne novosti

Financijska potpora projektima nevladinih udruga

28.04.2011 07:02 ZAGREB, 27. travnja 2011.(Hina), Vladin Ured za ravnopravnost spolova priopćio je danas kako je, temeljem provedenog javnog natječaja na temu "Izbori za Hrvatski sabor 2011. - Promicanje uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena u Hrvatskom saboru" dodijelio financijsku potporu projektima nevladinih udruga u ukupnom iznosu od 200.000 kuna.
Zajednički projekt udruge CESI - Centra za edukaciju, istraživanje i savjetovanje u suradnji s udrugama B.a.B.e. Budi aktivna, Budi emancipiran, Centrom za podršku i razvoj civilnog društva Delfin, Domine- feminističkom organizacijom za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva i Centrom za građanske inicijative Poreč pod nazivom "Što žene žele? Ženski glasovi u parlamentarnim izborima 2011. godine" dobio je 79.000 kuna potpore.

Projekt Centra za ženske studije "Ad Acta – Stop rodnoj diskriminaciji na izbornim listama" dobio je 35.000 kuna potpore, a projekt Cenzure plus - Udruge za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda u suradnji s Udrugom Prospero, Udrugom TARA i Udrugom FADE IN "Žene u politici" 35.000 kuna.

Potporu u iznosu od 30.000 kuna dobio je projekt HOMO - Udruge za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Grada Pule "Ravnopravnost – jednaka zastupljenost, jednak status, jednake mogućnosti", dok je projekt VIMIO - Vukovarskog instituta za mirovna istraživanja u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije "Pozor – govori žena" dobio 21.000 kuna.

Dodjela financijske potpore projektima nevladinih udruga na temu vezanu uz povećanje broja zastupnica u Hrvatskom saboru na predstojećim parlamentarnim izborima dio je šire Kampanje za povećanje broja zastupnica u Hrvatskom saboru, a koju će vladin Ured za ravnopravnost spolova provoditi s istim sloganom kao i pred lokalne izbore 2009. godine "Uravnotežimo se!".

Ured za ravnopravnost spolova u priopćenju ističe kako će kampanju provoditi s ciljem provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova, prema kojemu su političke stranke obvezne prilikom utvrđivanja i predlaganja izbornih lista poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na način da niti jedan spol nije zastupljen s manje od 40 posto.