c S
Dnevne novosti

U MVPEI-ju predstavljen 12. Europski tjedan

29.04.2011 07:12 ZAGREB, 28. travnja 2011.(Hina), Državni tajnik za europske integracije Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u četvrtak su u Zagrebu predstavili program aktivnosti za 12. Europski tjedan, od 2. do 10. svibnja, koji se ove godine održava u završnoj fazi hrvatskih pregovora za članstvo u EU.
Hrvatska je proteklih godina bila "vrlo ambiciozna" u proslavi dana Roberta Schumanna, rekao je Vandoren koji je do kraja 2010., baš kao i državni tajnik Plenković, obišao sve hrvatske županije kako bi građanima približio Europsku uniju, a što je napose važno sada kada su pregovori u završnoj fazi.

"Uvjeren sam da će hrvatske vlasti nastaviti raditi sve što je potrebno kako bi zaključile ove vrlo složene pregovore", rekao je Vandoren na konferenciji za tisak u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI). Plenković je ponovio lani lansirano geslo "svaki tjedan je Europski tjedan" te istaknuo da će u Zagrebu 7. svibnja na Cvjetnom trgu na info-štandovima građani moći doznati što su tijela državne uprave dosad radila u procesu pristupanja Hrvatske Uniji.

"Dio onoga što je ispregovarano može biti objavljeno", odgovorio je Plenković na novinarsko pitanje nisu li pregovori tajni, te je objasnio da će cjelovit sadržaj biti objavljen pošto sve bude završeno. Iz programa od 2. do 10. svibnja planiranih po svim županijama, Plenković je izdvojio, primjerice "Plešemo Europu" pri čemu će učenici predstaviti karakteristične plesove Europe (Istarska županija), Parlamentarnu debatu učenika srednjoškolaca (Sisačko-moslavačka) koji će simulirati rad Europskog parlamenta ili Dan poljoprivrednika (Ličko-Senjska).

Na konferenciji je rečeno kako je održan natječaj za izbor oglašivačkih agencija koje će izraditi 50 radijskih i 50 videospotova o za promicanje Europske unije, a ukupna vrijednost infospotova bit će 1,5 miljiuna kuna. To je tek prva faza, a u drugoj fazi, prije referenduma o pristupanju RH Uniji kampanja će se intenzivirati, rečeno je na konferenciji.

"Vjerujem da je to jedna od najvažnijih odluka koje će hrvatski građani donijeti u idućih nekoliko godina", rekao je Vandoren. Plenković je na novinarsko pitanje o potpori hrvatskih građana EU iznio podatke o istraživanju koje je provela agencija Ipsos plus prema kojoj bi na referendum izašlo 79 posto građana i 59 posto njih bi se izjasnilo za EU.

Kazao je da je anketa bila provedena do 15. travnja, dakle prije izricanja nepravomoćne presude Haškog suda dvojici hrvatskih generala. Vjeruje se da su izrečene visoke zatvorske kazne negativno utjecale na proeuropsku orijentiranost Hrvatske. U idućem, Europskom tjednu, u gotovo svim županijama održat će se kvizovi za djecu i mlade o poznavanju EU te igraonice i programi promicanja cijeloživotnog učenja i volonterskog rada.

Na sam Dan Europe, 9. svibnja u 20. sati održat će se Europska filmska večer u Zagrebu, Zadru, Osijeku, Rijeci, Šibeniku i Splitu. U svakome od tih gradova bit će prikazan po jedan film, a zajednička bi im mogla biti tema otkrivanje različitosti i prilagodba.

Dan Europe obilježava se 9. svibnja u spomen na dan kada je 1950. godine, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske predstavio svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik, kasnije poznat kao "Schumanova deklaracija", što je bio začetak današnje Europske unije.