c S
Dnevne novosti

Odluke sa zatvorene sjednice Vlade

29.04.2011 07:22 ZAGREB, 28. travnja 2011.(Hina), Na zatvorenom dijelu sjednice Vlada Republike Hrvatske prihvatila je Godišnje izvješće o izdanim i realiziranim dozvolama za izvoz i uvoz robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe za 2010. godinu.
Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva dužno je, sukladno odredbama Zakona o izvozu i uvozu robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava, godišnje izvještavati Vladu o izdanim dozvolama za izvoz, odnosno uvoz roba iz Popisa robe vojne namjene, te Popisa nevojnih ubojnih sredstava za komercijalne svrhe, kao i dozvolama za pružanje usluga za robu vojne namjene, priopćeno je iz Vlade.

Donesena je Odluka o visini naknade za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnoj cesti. Ovom Odlukom propisuje se visina naknade za osnivanje prava služnosti i prava građenja na javnoj cesti, koju plaća investitor komunalnih, vodno-gospodarskih i energetskih građevina te građevina elektroničkih komunikacija (elektroničke komunikacijske infrastrukture), odnosno osoba koja je na temelju posebnog zakona ovlaštena upravljati tim građevinama i infrastrukturom.

Osnivanje prava služnosti i prava građenja utvrđuje se ugovorom s Hrvatskim autocestama d.o.o., Hrvatskim cestama d.o.o., koncesionarom, županijskom upravom za ceste, odnosno upravnim tijelom Grada Zagreba koje upravlja javnom cestom, u skladu s odredbama Zakona o javnim cestama. Ugovorom se uređuje način plaćanja naknade, rok na koji se ugovor sklapa, te ostala prava i obveze ugovornih strana.

U opravdanim slučajevima, na prijedlog pravne osobe koja upravlja javnom cestom, Vlada svojom odlukom može umanjiti iznos naknade za osnivanje prava služnosti i prava građenja propisane predmetnom Odlukom. Daje se suglasnost Javnoj ustanovi „Nacionalni park Krka“, za zaključivanje Ugovora o poslovnoj suradnji s društvom „Krka promet“ d.o.o. iz Konjevrata, Koštani 8, radi realizacije prijevoza posjetitelja na relaciji „Lozovac – Skradinski buk – Lozovac“, nakon provedenog postupka javne nabave, za razdoblje od dana stupanja na snagu ove Odluke do 31. listopada 2011. godine.

Nadalje, daje se suglasnost Ministarstvu pravosuđa za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2012. godini, u ukupnom iznosu do 54.267,50 kuna za sklapanje ugovora broj 58/11 o uslugama nadzora nad radovima adaptacije zgrade Općinskog suda u Metkoviću.

Također, istom Ministarstvu dana je suglasnost za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna u 2012. i 2013. godini, u ukupnom iznosu do 8.120.319,00 kuna, i to u 2012. godini s iznosom do 8.000.000,00 kuna i u 2013. godini s iznosom do 120.319,00 kuna za sklapanje ugovora broj 66-K/10 o izvođenju radova na adaptaciji zgrade „E“, Selska 2, Zagreb.

Vlada je utvrdila Prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH na dužnostima u zapovjedništvima, stožerima i drugim tijelima NATO-a u mirovnim misijama i operacijama pod vodstvom NATO-a te ga uputila Predsjedniku Republike na prethodnu suglasnost, nakon čega će ga uputiti Saboru u daljnju proceduru.

Po ulasku u punopravno članstvo Hrvatska je dobila svoj udio u NATO-ovoj mirnodopskoj zapovjednoj strukturi koji uključuje 25 pozicija + 1 vodeća pozicija koju Hrvatska dijeli s Albanijom na rotacijskoj osnovi. Trenutno je na navedene pozicije upućeno deset pripadnika OS RH.

Utvrđen je i Prijedlog Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u mirovnoj operaciji NATO-a „UNIFIED PROTECTOR“ te također upućen Predsjedniku Republike na prethodnu suglasnost, prije upućivanja Saboru u daljnju proceduru. Ta mirovna operacija je važna jer sudjelovanje u tako zahtjevnoj operaciji profilira Hrvatsku kao pouzdanu članicu NATO-a i međunarodne zajednice koja može odgovoriti većim sigurnosnim izazovima.

Dana je suglasnost Glavnom državnom odvjetniku RH za davanje punomoći Odvjetničkom uredu Alme Mulahasanović, Sarajevo, za zastupanje Republike Hrvatske kao ovrhovoditelja u ovršnom postupku protiv Šipad Export-Import d.d., Sarajevo, radi naplate parničkog troška u iznosu od 130.710,00 kuna, temeljem pravomoćne presude Općinskog suda u Dubrovniku, priznate rješenjem Kantonalnog suda u Sarajevu, broj 09. Usvojen je Zaključak u vezi s potpisivanjem Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama.

Prihvaća se Nacrt Kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnoškolskim ustanovama u tekstu koji je dostavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa aktom, od 18. travnja 2011. Ovlašćuje se ministar znanosti, obrazovanja i športa da u ime Vlade potpiše Kolektivni ugovor.

Donesen je Zaključak o davanju ovlaštenja ministru mora, prometa i infrastrukture za zastupanje Vlade RH na Skupštini društva Odašiljači i veze d.o.o.. U skladu s člankom 10. Izjave o osnivanju društva Odašiljači i veze d.o.o. za prijenos i odašiljanje radijskih i televizijskih programa za račun drugih Republika Hrvatska kao osnivač ostvaruje svoja prava u Skupštini Društva preko Vlade RH.

Tim Zaključkom ovlašćuje se ministar mora, prometa i infrastrukture da, u ime Vlade RH na IX. Skupštini društva Odašiljači i veze d.o.o., sazvanoj za 3. svibnja 2011. prihvati sljedeće akte: Izvješće o poslovanju za siječanj-prosinac 2010., Izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru poslovanja Društva za 2010., Odluku o davanju razrješnice članovima Uprave Društva i članovima Nadzornog odbora Društva, Izvješće neovisnog revizora i financijske izvještaje za godinu koja je završila 31. prosinca 2010. Odluku o prihvaćanju godišnjih financijskih izvještaja Društva za 2010., Odluku o uporabi ostvarene dobiti u poslovnoj 2010., Poslovni plan Društva za 2011. (informacija) i Izbor revizora poslovanja Društva za 2011.

Ovaj Zaključak nema utjecaja na državni proračun RH. Prihvaćeno je pokroviteljstvo nad Svjetskim kongresom Međunarodne federacije centara priprave za brak na temu „Razumni odnos prema materijalnim odnosima u braku i obitelji“, koji se održava u Malinskoj, od 28. travnja do 1. svibnja 2011.

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna RH za 2011., odobreno je udruzi BONA-Bračni i obiteljski nauk, iznos od 50.000,00 kuna, za financijsku potporu te manifestacije. Vlada je Ustavnom sudu uputila očitovanje o Zahtjevima za pokretanje postupka ocjene suglasnosti s Ustavom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak.

Donesena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma o prestanku Sporazuma o osnivanju i djelovanju službi kontrole zračnog prometa i opskrbi opremom od strane EUROCONTROL-a u Srednjoeuropskom centru oblasne kontrole zračnog prometa (CEATS-UAC) i Posebnog sporazuma o primjeni članka 6. Sporazuma o osnivanju i djelovanju službi kontrole zračnog prometa i opskrbi opremom od strane EUROCONTROL-a u Srednjeeuropskom centru oblasne kontrole zračnog prometa (CEATS-UAC).

U procesu pristupanja Hrvatske Europskoj uniji te usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s pravnom stečevinom Europske unije jedna od obveza koja proizlazi iz preuzetih EU propisa koji reguliraju zračni promet je organizacija zračnog prostora RH u funkcionalni blok zračnog prostora. Uspostava funkcionalnih blokova zračnog prostora je dio inicijative Europske unije o uspostavi jedinstvenog europskog neba čemu je cilj optimizacija i poboljšanje odvijanja zračnog prometa u Europi.

Prihvaća se Izvješće o vođenim pregovorima za sklapanje Ugovora između Hrvatske i Azerbajdžana o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprječavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak i na imovinu. Također, izmijenjena je Odluka o pokretanju postupka za sklapanje Ugovora između Hrvatske i Azerbajdžana o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu.

Vlada RH upoznata je s Protokolom između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore o provedbi članaka 3.-6. Sporazuma između Hrvatske i Crne Gore o pružanju konzularne pomoći i zastupanju u izdavanju viza i s Protokolom između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH i Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore o provedbi članka 7. Sporazuma između RH i Crne Gore o pružanju konzularne pomoći i zastupanju u izdavanju viza.

Također, Vlada je upoznata s Protokolom o suradnji između Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH i Ministarstva vanjskih poslova Republike Kosova. Vlada je upoznata i s Pismom namjere o suradnji u svezi Nordijske borbene skupine 2011., Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane RH i Švedskih oružanih snaga u vezi hrvatskog helikopterskog doprinosa obuci i vježbama Nordijske borbene skupine 2011., te s Tehničkim dogovorom između Ministarstva obrane RH i Švedskih oružanih snaga u svezi hrvatskog helikopterskog doprinosa operacijama Nordijske borbene skupine 2011., potpisanim 25. listopada 2010. u Stockhlomu i 29. listopada 2010. u Zagrebu.

Također, Vlada je upoznata s Ministarskom deklaracijom o pripremama za uspostavljanje „Prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav“ (MDD-TBR), potpisanom u Budimpešti, 25. ožujka 2011. godine, stoji u priopćenju Vlade RH.