c S
Dnevne novosti

Vlada: HRT još nije dostavio novi program restrukturiranja

29.04.2011 07:20 ZAGREB, 28. travnja 2011.(Hina), Hrvatska je vlada na današnjoj sjednici konstatirala da čelništvo Hrvatske radiotelevizije (HRT) nije ispunilo svoju obvezu iz siječnja ove godine i vladi nije u roku od 30 dana dostavilo novi program restrukturiranja HRT-a.
Vlada je na sjednici održanoj 27. siječnja ove godine donijela zaključak u vezi s dodatkom programa restrukturiranja HRT-a u kojem je navela što sve smatra da je potrebno učiniti, a u prvom se redu to odnosi na mjere ušteda i racionalizacije, podsjetila je premijerka Jadranka Kosor i naglasila da je tim zaključcima upozoreno i na nekoliko otvorenih poreznih pitanja.

Tim je zaključkom također vlada obvezala Ravnateljstvo HRT-a da joj u roku 30 dana dostavi novi program restrukturiranja, a do sada taj program nije primila, kazao je ministar kulture Jasen Mesić. Uz konstataciju da obveze nisu izvršene, vlada je danas ponovno osnažila svoje zaključke iz siječnja. Treba i dalje inzistirati na zaključku vlade.

Nužno je inzistirati da Uprava, Nadzorni odbor, Programsko vijeće raspravljaju o tome i u najkraćem mogućem roku prihvate novi program restrukturiranja, ističe ministar gospodarstva Đuro Popijač.

Prema tekstu zaključaka iz siječnja ove godine, vlada uvažava činjenicu da su na HRT-u ostvarene određene početne uštede u 2010. u odnosu na 2009., ali ne može prihvatiti konstataciju da je nemoguće utjecati na određene troškove.

Pritom se navodi da je moguće doći do novih ušteda daljnjim naporima HRT-a za snižavanje pojedinih troškova, primjerice boljim uvjetima za prava prijenosa i prikazivanja, da prostora za uštede ima na troškovima dnevnica i putovanja, dodatnom brigom o velikim ugovorima i ostalim režijskim troškovima, da mogućnosti ušteda postoje i rješavanjem otpremnina za 389 radnika te da se kadrovskim restrukturiranjem može uštedjeti 54,4 milijuna kuna.

S obzirom da ostaje nekoliko otvorenih poreznih pitanja, vlada ne može prihvatiti prijedlog podmirenja obveza s osnova dugovanja prema državi iz dodatka programu restrukturiranja HRT-a, navodi se uz ostalo u siječanjskim zaključcima vlade kojima je Ravnateljstvu preporučena izrada noog programa restrukturiranja.