c S
Dnevne novosti

Pusić, Jovanović i Mimica s izaslanstvom Bundestaga

03.05.2011 07:08 ZAGREB, 2. svibnja 2011.(Hina), Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora Vesna Pusić, predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović te potpredsjednik Sabora Neven Mimica sastali su se u ponedjeljak s Izaslanstvom Odbora za unutarnje poslove njemačkog Bundestaga koje je prenijelo poruku da će Njemačka i dalje podupirati Hrvatsku u posljednjoj fazi pregovaračkog procesa, priopćeno je iz Hrvatskog sabora.
Nakon pristupanja Rumunjske i Bugarske, kriteriji za Hrvatsku postavljeni su visoko. No, ti su kriteriji, između ostalog, omogućili i značajne pozitivne promjene, istaknula je Vesna Pusić.

Hrvatska je kroz proces pregovora uspjela oblikovati kritičnu masu ljudi koji su sposobni voditi zemlju u okvirima Europske unije, dodala je Pusić i, govoreći o borbi protiv korupcije, naglasila da je danas osjetljivost građana na korupciju je iznimno visoka, što je pozitivan korak u promjeni političke kulture, stoji u priopćenju.

Potpredsjednik Odbora za unutarnje poslove Bundestaga Frank Hofmann rekao je da je zbog stalnih promjena oblika korupcije, posebno na globalnoj razini, potrebno mijenjati strategije borbe sukladno tim promjenama.

Jovanović je njemačke goste upoznao s radom Vijeća za suzbijanje korupcije koje je osnovano 2006. godine i, prema Jovanoviću, dalo je veliki doprinos u borbi protiv korupcije.

Sudjelovanje građana u borbi protiv korupcije izrazito je važno jer dugoročno omogućava bolju kvalitetu života za sve građane Hrvatske, kazao je Jovanović.

Članovi njemačkog izaslanstva govorili su o slučajevima gospodarske korupcije u Njemačkoj te mehanizmima za kontrolu i sprječavanje korupcije, a sugovornici su se na kraju suglasili da je prevencija korupcije dugoročno najučinkovitija za obje zemlje, stoji u priopćenju.

Njemačke parlamentarce primio je i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Neven Mimica koji je rekao da se parlamentarna suradnja dviju zemalja razvija se na najbolji mogući način.

Mimica je izrazio nadu da će Hrvatska ostvariti svoj ambiciozni plan, dovršetak pregovora do kraja lipnja ove godine, a njemačko izaslanstvo dalo je punu potporu hrvatskim ambicijama, navodi se u priopćenju Hrvatskog sabora.