c S
Dnevne novosti

SAD snažno podupire skoro zaključenje hrvatskih pregovora s EU

04.05.2011 07:16 WASHINGTON, 4. svibnja 2011.Hina, Sjedinjene Države snažno podupiru zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom u "bliskoj budućnosti", istaknuto je u utorak u priopćenju ureda američkog potpredsjednika Joea Bidena, dostavljenog Hini nakon njegova sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Washingtonu.
"Potpredsjednik Biden odao je priznanje predsjedniku Josipoviću za napredak Hrvatske na domaćim reformama, posebno u jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije", navodi se u priopćenju Bidenova ureda.

"SAD je uvjeren da su te reforme nepovratne i snažno podupire težnje Hrvatske da zaključi svoje pristupne pregovore s EU-om u bliskoj budućnosti", dodaje se.

Potpredsjednik Biden istaknuo je kako bi daljnji napredak Hrvatske u integraciji u EU poslao pozitivnu poruku ostatku regije o vrijednosti poduzimanja reformi i potpori pomirenju.

Također je izrazio priznanje SAD-a "važnom radu Hrvatske kao NATO saveznika", uključujući doprinos misiji ISAF-a, gdje njezina vojska i policija pomaže u obuci afganistanskih snaga, te "igra vodeću ulogu u afganistanskoj Akademiji za vojnu policiju u Kabulu", navodi se u priopćenju.

Iz ureda američkog potpredsjednika ističu kako su dvojica čelnika razgovarali i o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi.

"Potpredsjednik Biden pohvalio je vodeću ulogu predsjednika Josipovića u liječenju rana i građenju mostova u regiji", naglašava se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik u utorak se u Washingtonu sastao i s državnom tajnicom Hillary Clinton, te na Capitol Hillu s kongresnicima iz obje stranke, članovima Hrvatskog kongresnog kluba.