c S
Dnevne novosti

Odbor za financije razmotrio izmjene Pomorskog zakonika

04.05.2011 07:22 ZAGREB, 3. svibnja 2011.Hina, Saborski odbor za financije i državni proračun razmotrio je prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, uz koji je priložen i Vladin amandman da se za pomorce uvede beneficirani radni staž.
Odbor nije imao kvorum pa će o tom zakonskom prijedlogu glasovati naknadno, iako je predsjednik odbora Goran Marić (HDZ) najavio da će dobiti potporu.

Sredinom travnja vlada je predložila amandman na svoj prijedlog izmjena toga zakonika, koji je tjedan dana prije uputila u saborsku proceduru.

Tim su amandmanom prihvaćeni zahtjevi pomoraca za uvođenje beneficirana radnog staža, pa bi im se ubuduće svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računalo kao 15 mjeseci staža.

Po tom zakonskom prijedlogu 13.000 pomoraca u međunarodnoj plovidbi i 4000 pomoraca u nacionalnoj plovidbi u starosnu bi mirovinu mogli s navršenih 60 godina života i 15 godina staža na brodu.

Također, umjesto dosadašnjeg oslobođenja od plaćanja poreza na dobit hrvatskih brodara u međunarodnoj plovidbi uveo bi se porez po tonaži broda, koji se već primjenjuje u Ujedinjenom Kraljevstvu, Irskoj, Španjolskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Nizozemskoj, Belgiji, Grčkoj, Malti, Cipru, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj i Finskoj.

Tzv. tonažni porez je poseban način plaćanja poreza po kojem se visina poreza, koju određeno brodarsko društvo plaća, izravno veže s tonažom koju upotrebljava, neovisno o njegovim stvarnim prihodima i rashodima.

Zakonskim izmjenama uređuje se i radnopravni status pomoraca u medunarodnoj plovidbi te njihovo uključivanje u sustav obveznoga mirovinskog i zdravstvenog osiguranja te porezni sustav.

Odbor je razmotrio i prijedlog potvrđivanja ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt integracije u program "EU Natura 2000".

Svrha mu je potpora županijskim javnim ustanovama u jačanju sustava zaštite prirode i uspostavi cjelovite ekološke mreže. Ukupan zajam za provedbu projekta je 20,8 milijuna eura.