c S
Dnevne novosti

Austrija za privilegirano partnerstvo s Turskom

04.05.2011 07:06 BEČ, 3. svibnja 2011.(Hina/Reuters), Austrija smatra da bi se Turskoj umjesto punopravnog članstva u EU-u trebalo ponuditi privilegirano partnerstvo, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger.
U intervjuu za austrijski radio u utorak povodom posjeta turskog predsjednika Abdullaha Gula, Spindelegger je rekao da će pregovori s Turskom trajati godinama te da im je cilj "europeizacija" zemlje.

"Pričekat ćemo i vidjeti što će se dogoditi, biti konstruktivni, ali i ostati predani našem temeljnom stajalištu da ćemo težiti posebnom partnerstvu s Turskom", rekao je.

Njemačka i Francuska također su rezervirane prema punopravnom članstvu Turske u EU-u.

Turski predsjednik Gul zatražio je u ponedjeljak raspravu o otvorenim pitanjima u pristupnim pregovorima utemeljnu na činjenicama, kritizirao europska vizna ograničenja i pozvao gotovo 200.000 Turaka u Austriji, od kojih su polovica austrijski državljani, da nauče njemački jednako dobro kao i turski.

Gul je također upozorio Austriju da bi poslovni odnosi s Turskom mogli trpjeti ako Turska nastavi nailaziti na hladan prijem.

"Trebalo bi se upitati hoće li austrijske tvrtke i dalje moći u Turskoj ostvarivati profite kao i do sada ne budu li s njome surađivale", rekao je.