c S
Dnevne novosti

Hrvatskom saboru predložena Rezolucija o šećernoj bolesti

05.05.2011 07:06 ZAGREB, 4. svibnja 2011.(Hina), Donošenjem Rezolucije o šećernoj bolesti Hrvatski sabor želi se priključiti parlamentima i političkim institucijama Europe i svijeta u borbi protiv rastuće pandemije dijabetesa tipa 2, od kojeg u Hrvatskoj boluje oko 316 tisuća ljudi, najavio je prof. Andrija Hebrang, predsjednik saborskog Odbora za zdravstvo s čije je tematske sjednice saboru predloženo donošenje Rezolucije o toj bolesti koja u Hrvatskoj dnevno odnosi više od deset života.
Šećerna bolest, istaknuli su stručnjaci, jedan je od deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj.

Na njezino liječenje odlazi 10 posto zdravstvenog proračuna ili 14 tisuća kuna godišnje po jednom oboljelom, a podatak da je broj novootkrivenih slučajeva u pet godina (2004-2005) porastao za više od 50 posto, govori o potrebi da se u borbu protiv te bolesti uključi cijelo društvo.

"U svijetu od dijabetesa tipa 2 boluje više od 250 milijuna ljudi a taj je broj u stalnom porastu pa će, prema WHO, za 25 godina bolovati 380 milijuna ljudi. Na nastanak bolesti utječe način života, a glavni su čimbenici rizika prekomjerna težina i tjelesna neaktivnost dok su glavni uzrok smrtnosti česte komplikacije bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara itd", kazao je Hebrang.

Cilj je da se donošenjem posebnih mjera smanje rizici od pojave bolesti, potakne rano otkrivanje, liječenje i rehabilitacije oboljelih pri čemu, naglasio je Hebrang, Hrvatska već ima dobro razvijen cjeloviti model skrbi o oboljelima u svijetu poznat kao Hrvatski model liječenja dijabetesa.

Prof. Željko Metelko, stručnjak dijabetolog sa dugogodišnjim iskustvom, ističe kako je dijabetes u stalnom porastu, a u SAD-u već bilježe skraćenje životnog vijeka zbog pretilosti, čiji je dijabetes jedna od komplikacija.

Epidemiološki podaci govore da je Hrvatskoj dijabetes ima 9,3 posto stanovništva, no posebice zabrinjava da je bolešću zahvaćeno 6,1 posto radnosposobnog stanovništva od 18 do 65 godina, istaknula je epidemiologinja Tamara Poljičanin.

Njima treba dodati 250 tisuća osoba sa tzv. preddijabetesom, ali i veliki broj oboljelih koji ne zna da ima dijabetes s obzirom da se prva dijagnoza postavi prosječno u roku od osam godina.