c S
Dnevne novosti

Sabor sutra o korištenju programa predpristupne pomoći EU

06.05.2011 07:18 ZAGREB, 5. svibnja 2011.Hina, Hrvatski sabor 23. sjednicu nastavlja raspravom o Izvješću o korištenju predpristupnih programa pomoći Europske unije za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2010., po kojemu je Europska komisija u drugoj polovini prošle godine na račun hrvatskog Nacionalnog fonda za provedbu predpristupnih fondova doznačila 47,86 milijuna eura.
Nepravilnosti u korištenju fondova, stoji u izvješću, odnosile su se većinom na neisporuku ugovorene opreme, neprovođenje projekata u skladu s ugovorom, kršenje propisa koji se odnose na javnu nabavu, neispunjavanje svrhe projekta te na nenamjensko korištenje dijela financijskih sredstava.

Europska unija je kroz različite programe pomoći proteklih 15 godina dodijelila milijardu i 300 milijuna eura za financiranje raznih projekata u Hrvatskoj.

Iz programa "obnove", od raspoloživih 60 milijuna eura, najveći je dio utrošen na projekt obnove ratom zahvaćenih područja.

Slijedio je program CARDS, namijenjen jačanju administrativnih kapaciteta, a nakon što smo stekli satus zemlje kandidatkinje 18. lipnja 2004., postali su nam dostupni predpristupni programi prve generacije, čija je provedba većinom završena.

Iz izvješća je vidljivo da su postignuti značajni rezultati u korištenju sredstava iz predpristupnih fondova CARDS, PHARE, ISPA i SAPARD, ali i da je npr. iz pretpristupnog programa SAPARD (Posebna predpristupna pomoć za poljoprivredu i ruralni razvoj) iskorišteno samo 61,70 posto raspoloživih sredstava.

Također, u sklopu IPA komponente V ruralni razvoj, u kojoj su korisnici jedinice lokalne samouprave, zaprimljeno je 67 prijava, ali sve su odbijene.

U novijoj financijskoj perspektivi Europske unije, za razdoblje od 2007. do 2013., Hrvatskoj je na raspolaganju novi predpristupni program IPA namijenjen, među ostalim, financiranju upravljanja ljudskim potencijalima i poboljšanju regionalne konkurentnosti s ciljem jačanja kapaciteta za buduće korištenje strukturnih fondova.

Ukupna IPA alokacija za razdoblje do 2011. iznosi 749,8 milijuna eura. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić za 12 sati najavio je glasovanje o dosad raspravljenim točkama.