c S
Dnevne novosti

Sabor: potpora izmjenama Zakona o pravima branitelja

06.05.2011 07:26 ZAGREB, 5. svibnja 2011.Hina, Izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojima se proceduralno skraćuju rokovi rješavanje zahtjeva i ostvarivanja braniteljskih prava, dobile su tijekom poslijepodnevne saborske rasprave potporu klubova zastupnika, koji su izrazili nadu da će se ubuduće smanjiti nezadovoljstvo branitelja zbog dugotrajnog rješavanja njihovih predmeta.
Riječ je samo o proceduralnim izmjenama, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Zoran Komar, naglasivši da sva prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji ostaju ista kao i do sada.

Radi usklađenja sa Zakonom o općem upravnom postupku, pojasnio je, skraćuju se rokovi za vještačenje predmeta na liječničkom povjerenstvu kao i rokovi predviđeni za reviziju postupaka. Kao novinu izdvojio je mogućnost da će branitelji ubuduće tijekom vještačenja moći postavljati izravna pitanja na zapisnik.

Josip Đakić, u ime Kluba HDZ-a, pozdravio je zakonske izmjene kojima se, kaže, poboljšava brzina i učinkovitost ostvarivanja postojećih prava hrvatskih branitelja, te je pohvalio mogućnost usmene rasprave prilikom pregleda na Prvostupanjskom liječničkom povjerenstvu, kojemu će se ubuduće moći istaknuti prigovor na ocjenu oštećenja organizma.

Tatjana Šimac Bonačić najavila je da će i SDP podržati zakonske izmjene koje će, rekla je, dovesti do bržeg i učinkovitijeg rješavanja upravnih predmeta i na taj način smanjiti nezadovoljstvo hrvatskih branitelja zbog dugotrajnog rješavanja njihovih predmeta.

Stanko Grčić (HSS) pozdravio je što je izmjenama zakona i dalje predviđena revizija pozitivnih rješenja, te je podsjetio kako je 2010. godine zbog nezakonitosti u postupku revizije i žalbe ukupno poništeno oko 4300 prvostupanjskih rješenja o priznavanju statusa i prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

"Bez revizije koja odgađa izvršavanje prvostupanjskog rješenja, ta bi rješenja postala konačna i izvršna, što bi dovelo do štete po državni proračun", upozorio je Grčić, istaknuvši kako u Klubu HSS-a smatraju da je potrebno sve učiniti kako se "iza onih koji su zaslužni za obranu Hrvatske ne bi skrivali oni koji su ta prava stekli na ovaj ili onaj način". Sabor je završio današnje zasjedanje.