c S
Dnevne novosti

Sabor: Vlada priprema legalizaciju bespravnih objekata

06.05.2011 07:12 ZAGREB, 5. svibnja 2011.Hina, Vlada priprema zakon kojim kani riješiti problematiku legalizacije bespravno sagrađenih objekata, posebno onih poljoprivrednih, izvijestio je u Saboru državni tajnik u Ministarstvu zaštite okolišta, prostornog uređenja i graditeljstva Aleksandar Russo.
Na kraju rasprave o prijedlogu izmjena Zakona o prostornom uređenju i gradnji, tijekom koje je dio klubova i zastupnika tražio opću legalizaciju, Russo je rekao da njegovo ministarstvo upravo priprema poseban zakon kojim bi riješilo problem legalizacije bespravnih objekata.

Taj bi zakon, dodao je, trebao biti dovršen do kraja ovoga mjeseca, a u prvom bi se redu odnosio na ubrzanu proceduru oko legalizacije bespravno sagrađenih poljoprivrednih objekata. Russo je zastupnike izvijestio da njegovo ministarstvo radi i nove izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kojima bi se skratila procedura za dobivanje potrebnih dozvola za gradnju.

Taj je zakonski prijedlog u završnoj fazi i do kraja ovoga ili početkom idućeg mjeseca očekujemo ga u vladinoj i saborskoj proceduri, najavio je. Saborski klubovi i zastupnici u raspravi su najavili potporu potvrđivanju Ugovora o zajmu s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt integracije u program "EU Natura 2000".

Osnovna svrha ugovora o zajmu je jačanje sustava zaštite prirode i uspostave integrirane ekološke mreže. Međunarodna banka za obnovu i razvoj za realizaciju predmetnog Projekta daje Republici Hrvatskoj zajam u iznosu od 20,8 milijuna eura. Božo Biškupić (HDZ) ocijenio je važnost ugovora za ekološku mrežu, jer će se njime pomoći umrežavanju najvrednijih lokaliteta za EU.

Mirelu Holy (SDP), pak, zanima kako će se realizirati konkretan projekt, upozoravajući da projekt nije dovoljno razrađen s hrvatske strane, pa se boji da će se velik dio novca od projekta potrošiti na konzultante.