c S
Dnevne novosti

Josipović: Hrvatska može bitno pridonijeti EU-u

10.05.2011 07:08 FIRENZA, 9. svibnja 2011.(Hina) Hrvatska kao nova članica Europske unije može bitno pridonijeti Uniji pogotovo u područjima mira, demokracije, napretka i ljudskih prava, kazao je u ponedjeljak u Firenzi na konferenciji o Stanju Unije hrvatski predsjednik Ivo Josipović.
Josipović je govorio na konferenciji koja se održava povodom Dana Europe, a u okviru širih proslava koje već više dana traju u Firenzi.

Hrvatski predsjednik bio je jedan od govornika na panelu kojeg je vodio predsjednik Europskog sveučilišnog instituta Joseph Borrell, a na kojem su sudjelovali i europska povjerenica za obrazovanje, kulturu i mlade Androulla Vassiliou te brojni ugledni europski dužnosnici.

Hrvatska će, rekao je Josipović, uskoro završiti pregovore s EU-om, a pitanje je što ona kao nova članica može donijeti Europi, u duhu Schumanove deklaracije koja je predstavljena 9. svibnja 1950. postavila politički okvir za Europsku uniju i taj dan se obilježava kao Dan Europe.

Prema mišljenju hrvatskog predsjednika, Hrvatska može dati bitan doprinos miru u Europi, te poslati poruku važnu za stabilnost regije i čitave Europe.

Josipović je podsjetio da unutar i izvan Europske unije još uvijek postoje velike razlike te dodao da Hrvatska može tu razliku učiniti manjom.

“Hrvatska će širiti prostor ljudskih prava i demokracije i upotpuniti kartu Europe na kojoj nedostaje jugoistok”, rekao je Josipović te istaknuo da će ulazak Hrvatske u EU biti značajan i za ostale zemlje regije, te im dati novi poticaj.

“Važna je i izgradnja novog europskog identiteta što ne znači gubitak nacionalnog identiteta”, kazao je Josipović.