c S
Dnevne novosti

Jandroković se sastao s ukrajinskim i ciparskim ministrom

11.05.2011 07:10 ZAGREB, 10. svibnja 2011.(Hina) Potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u utorak u Istanbulu, na marginama konferencije Ujedinjenih naroda o najmanje razvijenim zemljama, s ministrima vanjskih poslova Ukrajine i Cipra, priopćio je MVPEI.
Jandroković i ministar vanjskih poslova Ukrajine Konstantin Griščenko bilateralne su odnose ocijenili vrlo dobrima i prijateljskima te se založili za njihovo daljnje jačanje na svim područjima od obostranog interesa.

Izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je Hrvatska i ove godine, treću godinu zaredom, za ukrajinske državljane privremeno ukinula vizni režim, što će pridonijeti nastavku trenda sve većeg broja dolaska ukrajinskih turista.

Bilo je riječi i o međusobnim iskustvima rada u multilateralnim organizacijama te nastupajućem predsjedanju Ukrajine Odborom ministara Vijeća Europe.

U tom kontekstu istaknuto je kako Hrvatska daje punu potporu i prioritetima ukrajinskog predsjedanja, kaže se u priopćenju i dodaje kako je ministar Jandroković pozvao svog kolegu Griščenka na ovogodišnji Croatia Summit koji će se u srpnju održati u Dubrovniku.

Jandroković se sastao i s ministrom vanjskih poslova Cipra Markosom Kyprianouom kojemu je zahvalio na potpori koju Cipar pridaje proširenju Europske unije, te u tom kontekstu i pridruživanju Hrvatske.

Ponovio je pritom potpunu predanost Hrvatske zaključenju pregovora u lipnju ove godine, kaže se u MVPEI-jevu priopćenju i dodaje da je Jandroković izvijestio Kyprianoua o aktivnostima hrvatske Vlade u ispunjavanju mjerila potrebnih za zatvaranje preostalih pregovaračkih poglavlja.

Odnose Hrvatske i Cipra obojica su ministara ocijenila vrlo dobrima i prijateljskima, uz mogućnost njihova produbljivanja u gospodarskom području.

Kyprianou je podupro hrvatsko nastojanje da što prije završi pregovore i pritom naglasio kako će, kao i dosad, Hrvatska imati snažnu potporu Cipra.

Ministar Jandroković pozvao je i ministra Kyprianoua na ovogodišnji Croatia Summit u Dubrovniku.