c S
Dnevne novosti

Bošnjaković s nizozemskim ministrom o poglavlju 23.

11.05.2011 07:08 ZAGREB, 10. svibnja 2011.(Hina), Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković boravio je u utorak u radnom posjetu Haagu na poziv svog nizozemskog kolege, ministra sigurnosti i pravosuđa Ive Opsteltena kojega je upoznao sa svim postignućima u poglavlju 23., Pravosuđe i temeljna prava, te izrazio očekivanja da će nizozemska vlada prepoznati da je Hrvatska ispunila uvjete Europske unije potrebne za završetak pregovaračkog procesa, doznaje se iz priopćenja Ministarstva pravosuđa.
Ministar Bošnjaković ujedno je najavio da će hrvatska vlada na sjednici u četvrtak usvojiti završno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju 23. iz kojeg će, kako stoji u priopćenju ministarstva, biti jasno vidljivo koliki je napredak Hrvatska ostvarila posljednjih godina u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i zaštiti ljudskih prava. Nizozemska vlada u okviru pretpristupnog programa pomoći MATRA pruža godinama stručnu pomoć Hrvatskoj u području pravosuđa, posebno u izgradnji administrativnih kapaciteta i obrazovanju pravosudnih djelatnika.

Bošnjaković se ranije tijekom dana sastao s predsjednikom nizozemskog Senata Reneom van der Lindenom koji se upravo vratio iz službenog posjeta Hrvatskoj, a o svojim razgovorima će izvijestiti članove Odbora za europske poslove Donjeg doma nizozemskog parlamenta.