c S
Dnevne novosti

GSV podupro reformu znanosti i visokog obrazovanja

12.05.2011 07:18 ZAGREB, 11. svibnja 2011.(Hina), Gospodarsko-socijalno vijeće (GSV) na sjednici je poduprlo reformu znanosti i visokog obrazovanja i prijedloge triju zakona - o sveučilištu, znanstvenoj djelatnosti te visokom obrazovanju.
GSV posebno ističe važnost jednake dostupnosti obrazovanja besplatnim školovanjem za redovite studente, autonomiju sveučilišta, visoko obrazovanje kao javno dobro i povezivanje obrazovanja s tržištem rada, rekao je predsjednik GSV-a Matko Bolanča.

Predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i sindikalnih središnjica predložili su preciznije formuliranje pojedinih zakonskih odredaba, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa je to prihvatilo, dodao je Bolanča.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs odbacio je tvrdnje da bi prihvaćanje predloženog paketa zakona moglo otežati hrvatski završetak pregovora s Europskom unijom (EU).

Tko god plaši javnost da bi ovi zakoni mogli predstavljati problem u zatvaranju pregovora s EU-om ne govori istinu.

Oni su apsolutno na tragu europskih zakona i na dobrobit svih hrvatskih građana, ustvrdio je Fuchs.

Oni stavljaju visoko obrazovanje na poziciju javnog dobra i osiguravaju besplatno obrazovanje svim redovitim studentima koji redovito izvršavaju svoje obveze, naglasio je Fuchs.

GSV poziva sve zainteresirane da se uključe u javni dijalog do konačnog donošenja zakona.