c S
Dnevne novosti

SOPS u primjeni tek nakon određivanja morske granice

19.05.2011 07:18 ZAGREB, 18. svibnja 2011.(Hina), Sporazum o malograničnom prometu i suradnji između Hrvatske i Slovenije (SOPS) nije bio predmet pregovora Hrvatske i Europske unije u poglavlju o ribarstvu, a određena rješenja iz SOPS-a u području ribarstva primjenjivat će se krajnje ograničeno i recipročno tek nakon određivanja granice na moru između Hrvatske i Slovenije, izjavio je glavni hrvatski pregovarač s Europskom unijom Vladimir Drobnjak nakon današnjeg sastanka u Ministarstvu poljoprivrede na kojem su sudjelovali predstavnici Vlade i sektora ribarstva.
Samo i tek onda kad arbitraža odredi granicu na moru i kad se granična crta počne primjenjivati, primjenit će se i rješenja iz SOPS-a, rekao je Drobnjak nakon sastanka na kojem se raspravljalo o ribarstvu nakon ulaska Hrvatske u EU. Jedno od tih rješenja je mogućnost ulaska slovenskih ribarskih brodova u hrvatske teritorijalne vode i obratno, a ti brodovi moći će raditi samo prema propisima i uz nadzor zemlje u kojoj obavljaju ribolov, naglašava Drobnjak.

Dakle, potpuno se poštuje suverenitet i nadzor zemlje u kojoj se ribolov obavlja, a strateški interesi Hrvatske i njezin integritet potpuno su očuvani, tvrdi Drobnjak. Ističe kako je takva praksa poznata među zemljama EU-a, primjerice između Francuske i Španjolske za akvatorij ispred Barcelone.

Primjena SOPS-a bila je razlog prosvjeda istarskih ribara koji su se bojali da će njihovi interesi biti ugroženi pravom Slovenaca na ribolov u hrvatskim teritorijalnim vodama. Predsjednik udruge Mare Nostrum Daniele Kolec kaže da je na današnjem sastanku razjašnjeno sve što je trebalo i da su ribari imali krive informacije.

I Vladan Bojić iz Ceha ribarstva HOK-a kaže da su ribari pogrešno mislili da je primjena SOPS-a vezana uz zatvaranje poglavlja o ribarstvu. "Bilo nas je strah od toga što je ispregovarano, ali danas smo dobili cjelovitu informaciju i zadovoljni smo", kaže Bojić. Miro Fučić, koji zastupa ribare u Hrvatskoj gospodarskoj komori, kaže pak da zatvaranje poglavlja 13. (ribarstvo) neće riješiti probleme u ribarstvu koje je, prema njegovoj ocjeni, pred kolapsom u svim segmentima.

Zatvaranje se, kaže Vladimir Drobnjak, očekuje za nekoliko tjedana, a među ostalim ispregovarano je prijelazno razdoblje za koćarenje na zapadnoj obali Istre. Ulaskom u EU ribarima će, dodaje, na raspolaganju biti sredstva iz ribolovnog fonda EU-a u visini od 30 milijuna eura godišnje.

Drobnjak ističe i kako nisu točna nagađanja da ulazak u EU ukida Zaštićeni ekološko ribolovni pojas već da on ostaje i nakon ulaska u članstvo, ali da se neće primjenjivati na članice EU-a. Prema njegovoj ocjeni, ulaskom u EU Hrvatska će moći potpunije nego dosad zaštititi svoje interese u ribarstvu i očuvati svoje resurse, jer će biti prisutna prilikom odlučivanja o tim pitanjima.

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković zaključio je da su pretpostavke za formalno zatvaranje poglavlja o ribarstvu ispunjene te da je postignut maksimum u granicama mogućeg.