c S
Dnevne novosti

MZOŠ: odustati od zakona, odustati od besplatnog studiranja

19.05.2011 07:16 ZAGREB, 18. svibnja 2011.(Hina), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) priopćilo je da "svatko tko se protivi novim zakonima mora biti svjestan da time traži odustajanje od, prvi puta jasno, zakonski definiranog, besplatnog studija".
Ministarstvo je time reagiralo na Inicijativu Akademska solidarnost koje je zatražilo od resornog ministarstva da hitno prekine proceduru donošenja zakona iz područja znanosti i visokog obrazovanja, najavivši da će, ukoliko vlada te zakone uputi u sabor, stupiti u štrajk.

U Ministarstvu drže da je razumljivo da se određeni broj osoba ne slaže s promjenama koje se predlažu tim zakonima, jer će izgubiti neke od privilegija, kao što su npr. isplate dodataka na plaću iz školarina koje naplaćuju studentima ili iz sredstava koje dobivaju iz znanstvenih projekata.

Ministarstvo ponavlja da se novim zakonima o visokom obrazovanju i znanosti želi osigurati jednaka dostupnost visokog obrazovanja za sve.

Njima se, naime, predlaže potpuno ukidanje školarina, što bi svim studentima omogućilo potpuno besplatan upis studija na javnim visokim učilištima, kao i potpuno besplatno studiranje dok god redovito ispunjavaju svoje studentske obaveze.

Studentima koji pripadaju jednoj od socijalnih kategorija, besplatan studij bez naplate bilo kakvih troškova bit će omogućen neovisno o mogućem neispunjavanju redovitih studentskih obveza.

Ističu kako se nacrtima prijedloga zakona jamči depolitizacija akademske i znanstvene zajednice te se sprječava bilo kakva komercijalizacija visokog obrazovanja kao djelatnosti od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Tako će se spriječiti situacije da neki fakulteti, zato jer imaju strahovitu potražnju za studiranjem, upisuju više studenata od kapaciteta te im naplaćuju tzv. školarine, a taj kumulirani novac koriste za dodatno stimuliranje nastavnika, pa neki imaju i 60 posto veća primanja od kolega na istom sveučilištu, ali na drugom studiju.

To je komercijalizacija studija koja se ovim zakonima ukida, navode u Ministarstvu. Navode i da se konkretni i konstruktivni prijedlozi još uvijek mogu uputiti putem mail adrese javnarasprava@mzos.hr, te se mogu uvažiti prije donošenja samih zakona u hrvatskom Saboru.