c S
Dnevne novosti

Sabor nastavio s usklađivanjem zakona sa ZUP-om

19.05.2011 07:24 ZAGREB, 18. svibnja 2011.Hina, Saborski klubovi podržali su predloženo usklađivanje sa Zakonom o općem upravnom postupku (ZUP) četiri zakona koji se odnose na željeznicu, žičare i poštanske usluge, a oporba je prigovorila da su resorna ministarstva probila rok od šest mjeseci za usklađivanje zakona.
Riječ je o četiri zakonska prijedloga iz paketa od šezdesetak zakona koje je nužno uskladiti sa ZUP-om - izmjene Zakona o sigurnosti u željezničkom prometu, Zakona o žičarama za prijevoz osoba, Zakona o Agenciji za regulaciju tržišta željezničkih usluga, te Zakona o poštanskim uslugama.

Izmjene se odnose na pojmovno usklađivanje sa ZUP-om, kojim su propisana rješenja vezana za upravni postupak, te način i rokovi njegove provedbe.

Danica Hursa (HNS/HSU) prigovorila je na sporost ministarstava u pripremanju usklađivanja propisa iz svoga resora sa ZUP-om, podsjetivši da im je vlada to naložila još 6. listopada 2010. te im odredila rok od šest mjeseci, koji je, napomenula je, istekao 6. travnja.

"Kada bi se takva neefikasnost dogodila u realnom sektoru znamo što bi poslodavac učinio, a djelatnici ministarstava mogu si priuštiti luksus da probijaju zakonske rokove", poručila je Hursa.

Na prekoračenje roka upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB). "Ne znamo je li sporija naša željeznica ili naša vlada", istaknuo je.

Grubišić je naglasio da su željeznice podložne brojnim korupcijskim aferama. Kao primjer je naveo kupovinu nikada instaliranih automata za prodaju karata, "prodaju retardiranih retardanata" koja je, ističe, uzrokovala i nesreću u Rudinama, i druge.

Niko Rebić je u ime HDZ-a, pak, naglasio da je postupak usklađivanja pri kraju. "Došli smo do kraja puta i Klub HDZ-a podupire izmjene zakona", kazao je.

Marijana Petir (HSS) podsjetila je da je željeznički prijevoz ekološki najprihvatljiviji od svih oblika prijevoza, te da ga je nužno poticati.