c S
Dnevne novosti

Bebić i Vandoren postavili informativni stalak o EU u Saboru

19.05.2011 07:10 ZAGREB, 18. svibnja 2011.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u srijedu su svečano ispred Sabornice postavili informativni stalak za promidžbene materijale o Europskoj uniji koji su tiskani u okviru projekta "Osmišljavanje i primjena kampanje za podizanje svijesti o EU" budući da je "dodatna edukacija potrebna svima".
"Ono što nam sad predstoji je da upoznamo na objektivan način, dakle ne nikakvim propagandnim floskulama nego činjenicama i stvarnim podacima, hrvatsku javnost s tim što očekuje... Hrvatsku sutra kao članicu EU-a", rekao je Bebić u izjavi za novinare.

Istaknuo je da je za glasovanje na referendumu potrebno bolje se upoznati s Europskom unijom te da je "dodatna edukacija potrebna svima", kako saborskim zastupnicima, tako i medijima i građanima. "Svi nedovoljno znamo o Europskoj uniji i što prije priznamo to bolje jer neke ćemo stvari onda lakše riješavati", izjavio je Bebić.

Vandoren je rekao novinarima da se Hrvatska nalazi u ključnoj fazi prije pristupa EU-u. "Svi znamo da će odluku donositi građani i stoga je važno da građani dobiju potpune i objektivne informacije", kazao je. Po njegovim riječima, važno je da tome pridonesu svi mediji te da se različiti slojevi vlasti približe građanima što je izravnije moguće kako bi građani osjetili da se nešto mijenja i da se pripremaju za članstvo.

"Mi smo blizu zaključenja pregovora i sada treba pričekati i vidjeti kako će se odvijati razgovori u Bruxellesu između zemalja članica i Europske komisije", rekao je Vandoren. Na pitanje novinara je li uvjet za završetak pregovora u lipnju uspostava monitoringa, rekao je da nije donesena nikakva odluka o monitoringu.

Na upit može li Hrvatska očekivati od zemalja koje su joj otpočetka bile nesklone još neke prepreke u daljenjem postupku, Vandoren je rekao da treba pričekati da se vidi kakva će biti mišljenja zemalja članica. "Pričekajmo do sutra kada će biti prva razmjena mišljenja između Europske komisije i zemalja članica. Konačno izvješće o poglavlju 23 i izvješće o poglavlju 8 dali su naznake da je postignut ogroman napredak.

Sada treba analizirati sadržaj tih izvješća i ocijeniti jesu li mjerila ispunjena", kazao je on. Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU-om Vesna Pusić rekla je da će povjerenik za proširenje Štefan Fuele sutra podnijeti usmeno izvješće. "Ne očekujem da će govoriti o datumu, ali iz načina i tona vidjet ćemo u kojem će se pravcu to razvijati", rekla je.

Kazala je da je Hrvatska napravila važan preokret, da održava snažnu komunikaciju sa zemljama članicama na svim razinama, te da je postignut i ozbiljan pomak u ispunjavanju mjerila, naročito u pravosuđu. To je "naišlo na pozitivnu reakciju institucija i članica i sve upućuje na to da će se pregovori završiti prije ljetne stanke".

Najavila je da bi se na ministarskom sastanku EU-a u ponedjeljak mogla prvi put čuti odluka kada bi Hrvatska mogla postati punopravnom članicom ili očekuje li se da pregovori završe u lipnju. Što se tiče monitoringa, Pusić je rekla da nitko ne spominje nadzor ili monitoring nakon što Hrvatska uđe u EU, nego samo u razdoblju nakon završetka pregovora pa do ulaska.

"Moje je mišljenje da Hrvatska mora uspostaviti sama mehanizme kontrole provođenja vlastitih zakona", rekla je Pusić.