c S
Dnevne novosti

Sabor: Odbor za Ustav odgodio sjednicu

20.05.2011 07:48 ZAGREB, 19. svibnja 2011.Hina, Zbog nedolaska oporbe, ali i činjenice da ni vladajući nisu osigurali kvorum, saborski Odbor za Ustav je odgodio sjednicu na kojoj je trebao raspraviti vladin prijedlog da se pristupi promjenama Ustava kako bi Sabor Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji podigao na razinu ustavnoga zakona.
Iako je predsjednik Odbora Vladimir Šeks više od pola sata čekao okupljanje kvoruma kako bi započeo sjednicu, to se nije dogodilo, pa je sjednicu odgodio za sutra u 9 sati.

Prije toga rekao je da je SDP najavio bojkot sjednice Odbora za Ustav, kao što je, inače, prije dva tjedna napravio kada se o vladinom prijedlogu trebao očitovati Odbor za ratne veterane.

Vlada je sa svoje sjednice 21. travnja donijela odluku o tome da se pristupi promjeni Ustava, kojom bi prava hrvatskih branitelja bila uređena ustavnim zakonom, a premijerka Jadranka Kosor tada je izrazila uvjerenje da će takvu odluku Sabor prihvatiti, s obzirom da je riječ o ustavnoj kategoriji odluke za čije je donošenje potrebna dvotrećinska većina saborskih zastupnika.

No, iz SDP-a su tada najavili da neće podržati taj prijedlog, a ostvare li tu najavu tu odluku Sabor neće moći donijeti. Odbor za Ustav se, po Šeksovoj najavi, trebao očitovati o i izvješću Ustavnog suda o ustavno-pravno neprihvatljivim učincima pročišćenog Ustava i ustavnih zakona, te zakona i drugih propisa.