c S
Dnevne novosti

Sabor: pomorcima ponovno beneficirani radni staž

23.05.2011 07:30 ZAGREB, 20. svibnja 2011.Hina, Hrvatski pomorci ponovno imaju pravo na beneficirani radni staž, odlučio je Hrvatski sabor, izmijenivši Pomorski zakonik, odnosno prihvativši vladin amandman da se pomorcima svakih 12 mjeseci provedenih na brodu računa kao 15 mjeseci staža.
Izmijenjenim Pomorskim zakonikom, 13.000 hrvatskih pomoraca u starosnu će mirovinu odlaziti s navršenih 60 godina života i 15 godina staža na brodu. Umjesto dosadašnjeg oslobođenja od plaćanja poreza na dobit hrvatskih brodara u međunarodnoj plovidbi uvodi se porez po tonaži broda.

Tzv. tonažni porez je poseban način plaćanja poreza po kojem se visina poreza, koju određeno brodarsko društvo plaća, izravno veže s tonažom koju upotrebljava, neovisno o njegovim stvarnim prihodima i rashodima.

Na preporuku Europske komisije da pojača nadzor nad financiranjem političkih stranaka, Sabor je izmijenio Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, kojima je osiguran pojačan nadzor sredstava političkih stranaka i pojedinaca koji imaju ulogu u političkom životu, i to ne samo tijekom predizbornih kampanja.

Državno izborno povjerenstvo tako bi, uz Državni ured za reviziju, nadziralo i godišnje financijsko poslovanje i financijska izvješća političkih stranaka, nezavisnih zastupnika, zastupnika nacionalnih manjina i nezavisnih članova lokalnih i regionalnih predstavničkih tijela.

Donesen je Zakon o uređenju prava i obveza brodogradilišta u procesu restrukturiranja kojim se, uz ostalo, predviđa preuzimanje u javni dug svih obveza koje mogu nastati temeljem državnih jamstava izdanih brodogradnji, a potencijalni se iznos koji bi tako mogao biti prenijet u javni dug, procjenjuje na 11,3 milijarde kuna.

Zastupnici su izmijenili Zakon o radu kojim je fleksibilnije uređen institut radnoga vremena u dijelu u kojem se kolektivnim ugovorima sada mogu urediti i iznimke u pogledu noćnog rada, što će omogućiti da noćni rad radnici ne moraju nužno raditi u osmosatnom dnevnom radu, već i po rasporedu 12-24-12-48 sati.

Omogućeno je i da preraspodijeljeno radno vrijeme kod poslodavaca koji posluju sezonski, može trajati i duže od 56 sati tjedno, ali ne duže od šezdeset sati, pod istim uvjetima kao i do sada. Uglavnom radi usklađivanja sa Zakonom o općem upravnom postupku izmijenjeni su Zakon o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, Zakon o prosvjetnoj inspekciji.

U tom su smislu izmijenjeni i Zakon o doplatku na djecu, Obiteljski zakon, Zakon o sigurnosti u željezničkom prometu, Zakon o žičarama za prijevoz osoba, Zakon o Agenciji za regulaciju tržišta željezničkih usluga, Zakon o poštanskim uslugama, Zakon o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti, Zakon o obavljanju geodetske djelatnosti, Zakon o šumskom reprodukcijskom materijalu, Zakon o poticanju ulaganja.

Donesen je i Zakon o Zakladi "Kultura nova", a odgođeno je glasovanje o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o pravu na pristup informacijama. Sjednica se nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.