c S
Dnevne novosti

Josipović u službenom posjetu Finskoj, Estoniji i Poljskoj

23.05.2011 07:15 ZAGREB, 22. svibnja 2011.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović boravit će tijekom ovog tjedna u službenom posjetu Finskoj i Estoniji, gdje će osim zauzimanja za daljnji razvoj bilateralnih odnosa zatražiti i dodatnu potporu što skorijem okončanju hrvatskih pristupnih pregovora, te će krajem tjedna sudjelovati na 17. sastanku na vrhu predsjednika zemalja srednje Europe u Varšavi.
Glavne teme Josipovićevih razgovora tijekom posjeta Finskoj i Estoniji biti će daljnje unapređenje sveukupne suradnje s ove dvije zemlje, i u području političkih odnosa i na gospodarskom planu. Hrvatska strana, po najavama, želi ovim posjetima dobiti od zemalja koje su i same novije članice EU-a širi uvid u izazove članstva koji stoje pred novim članicama, a koji očekuju i Hrvatsku.

Također, hrvatska strana želi tijekom posjeta dobiti i potporu što bržem zaključivanju hrvatskih pregovora o članstvu u EU-u od zemalja koje su i do sada podupirale hrvatska nastojanja na putu približavanja europskim integracijama. Uz to, Hrvatska, koja će i sama ulaskom u EU preuzeti niz novih odgovornosti, ovim posjetima želi otvoriti put većoj suradnji sa sebi sličnim zemljama.

Tako se u Finskoj, zemlji usporedivoj brojem stanovnika, koja je u međunarodnim odnosima prisutna kao zemlja koja značajno pomaže zemljama u razvoju, hrvatska strana želi upoznati i sa sustavom europske pomoći, dok se u Estoniji, zemlji koja je u vrlo kratkom vremenu korištenjem suvremenih komunikacijskih sredstava uspjela urediti svoj društveni sustav, posebice zanima za iskustva tzv. 'elektronske' vlade. T

ijekom bilateralnih susreta s finskim i estonskim čelnicima biti će riječi i o situaciji u svijetu, posebice s obzirom na hrvatski angažman u kriznim žarištima svijeta, a također i o europskom pristupu tim problemima. Predsjednik Josipović će tijekom posjeta Helsinkiju u utorak i srijedu razgovarati s finskom predsjednicom Tarjom Halonen, premijerkom Mari Kiviniemi te predsjednikom parlamenta Benom Zyskowiczem.

U okviru posjeta održat će predavanje na helsinškom sveučilištu na temu "Europska unija i regija jugoistočne Europe: dvije strane iste medalje". Također će posjetiti Turku, najstariji finski grad koji ove godine nosi titulu europske prijestolnice kulture te razgledati tamošnji znanstveni park u kojemu će mu biti predstavljen finski nacionalni inovacijski sustav.

Hrvatski predsjednik boravit će potom u četvrtak u Estoniji, jednoj od primljenih članica EU u posljednjem većem valu priključenja 2004. i zemlji koja je zbog svoga ubrzana, dinamičnog razvoja, zajedno s druge dvije baltičke države i bivše sovjetske republike, ponijela naziv "baltičkoga tigra".

U estonskoj prijestolnici Tallinu susrest će se sa svojim domaćinom, predsjednikom Toomasom Hendrikom Ilvesom te također razgovarati s predsjednicom parlamenta Ene Ergmom i premijerom Andrusom Ansipom. Posjetit će i NATO-vo središte izvrsnosti za obranu od kibernetičkih prijetnji te "Estonski ICT demo centar", neprofitnu organizaciju koja okuplja estonske tvrtke iz sektora informacijske i telekomunikacijske tehnologije.

Josipović će potom krajem tjedna sudjelovati u Varšavi na summitu predsjednika srednjoeuropskih država, na kojemu će se, među ostalim, raspravljati o tome na koji je način članstvo u europskim integracijama utjecalo na te zemlje, te kako i na kojim područjima ostvariti bolju međusobnu povezanost i zajedničku suradnju.

Predsjednicima dvadeset i jedne zemlje, koji će sudjelovati na 17. sastanku na vrhu, pridružit će se, prema najavama, i američki predsjednik Barack Obama na radnoj večeri prvog dana summita. Predsjednik Josipović govorit će pak na plenarnoj sjednici, a na marginama skupa očekuju se i bilateralni susreti.