c S
Dnevne novosti

Split: Senat nije prihvatio prijedlog o povlačenju Zakona

23.05.2011 07:20 SPLIT/ZAGREB, 20. svibnja 2011.(Hina), Senat Sveučilišta u Splitu nakon opsežne rasprave nije prihvatio prijedlog nekih sveučilišnih sastavnica da se prijedlozi Zakona o znanstvenoj djelatnosti, visokom obrazovanju i sveučilištu povuku iz procedure.

Također je predlagano da se o tim zakonskim prijedlozima nastavi javna rasprava kako bi se uklonili svi nedostatci na koje je upozoreno u raspravi članova senata, ali ni taj prijedlog nije dobio potrebnu većinu, stoji u kratku priopćenju ureda za odnose s javnošću Splitskog Sveučilišta.

Senat ima 33 člana, a za donošenje odluka, kako je novinarima uoči današnje sjednice objasnio rektor Ivan Pavić, potrebna je potpora natpolovične većine, to jest 17 članova.

Na sjednicu je bio pozvan i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs, ali se nije odazvao zbog primjedbe "pojedinih sastavnica" Splitskog Sveučilišta da on želi disciplinirati to Sveučilište te da svojim dolaskom na sjednicu želi "izvršiti pritisak na autonomiju Sveučilišta".

Uoči početka sjednice ispred sveučilišne knjižnice, gdje se održavala sjednica, prosvjedovalo je oko 200 studenata pretežito Filozofskog fakulteta te više profesora i asistenata protiveći se predloženim zakonima te su optuživali ministra Fuchsa da se politički upleće u autonomiju Sveučilišta.

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa izrazilo je zadovoljstvo, kako navodi u svojem priopćenju, što Senat Splitskog Sveučilišta na nije popustio pritisku te je zadržao autonomiju u odlučivanju i odbio prijedlog o odbacivanju zakona koji je rektoru uputilo nekoliko sveučilišnih sastavnica.

"Unatoč pokušaju da se nametne volja određena broja sastavnica i članova akademske zajednice nekonvencionalnim metodama pritiska, kao što su prosvjedi, zahtjevi za ostavku, prijetnje i ucjene pojedinima članovima senata, rektoru i ministru, Senat Splitskog Sveučilišta s rektorom na čelu uspio je zadržati autonomiju i odbaciti prijedlog da odbace tri predložena zakona. Time je nastavljan put prema besplatnu obrazovanju", kaže se u priopćenju ministarstva.