c S
Dnevne novosti

Osnovan Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske

23.05.2011 07:01 VIROVITICA, 22. svibnja 2011.(Hina), Jedanaest poljoprivrednih udruga iz osam županija istočne i središnje Hrvatske osnovalo je u Virovitici Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske sa ciljem podizanja konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj te njezinim dugoročnim opstankom.

Za predsjednika Saveza izabran je Miroslav Filipović (predsjednik Saveza udruga poljoprivrednih proizvođača Virovitičko-podravske županije), a za njegove zamjenike Zlatko Zagorac (predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara) i Ivica Malnar (Koordinacija seljačkih udruga Požeško-slavonske županije).

Savez poljoprivrednih udruga Hrvatske je samostalna, nepolitička i neovisna organizacija s djelovanjem u Hrvatskoj, a članice mogu biti poljoprivredne udruge, savezi i zajednice s područjem djelovanja najmanje na županijskoj razini, istaknuto je na osnivačkoj skupštini Saveza.

Prema Statutu, Savez će se zalagati za primjenu najsuvremenijih metoda poljoprivredne proizvodnje u Hrvatskoj te za organizaciju i plasman poljoprivrednih proizvoda.

Među ostalim, namjeravaju surađivati s državnim institucijama i ustanovama koje se bave unapređenjem poljoprivredne proizvodnje te aktivno sudjelovati u kreiranju cijene poljoprivrednih proizvoda.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga Hrvatske Miroslav Filipović naglasio je da će novoosnovana poljoprivredna udruga zastupati interese svih poljoprivrednika u Hrvatskoj i boriti se za njihova prava.

Dodao je kako su na osnivačku skupštinu bile pozvane sve važnije poljoprivredne udruge, ali ih se nekolicina nije odazvala zbog, kako pretpostavlja, političkih pritisaka.