c S
Dnevne novosti

HHO podržava najavu ukidanja Zakona o igralištima za golf

26.05.2011 07:22 ZAGREB, 25. svibnja 2011.(Hina), Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava (HHO) u svojoj je izjavi pozdravio inicijativu predsjednice Vlade Jadranke Kosor koja je nedavno najavila moguće ukidanje Zakona o igralištima za golf čime bi, kako navode, izvan snage bili stavljeni i brojni zahtjevi za preispitivanje zakonitosti tog Zakona koje su mnoge nevladine udruge uputile Ustavnom sudu.
"Inicijativom za opoziv Zakona o igralištima za golf premijerka Jadranka Kosor pokazala je da ima sluha za zahtjeve civilnog društva, čime doprinosi daljnjoj demokratizaciji hrvatskoga društva", navodi se u izjavi HHO-a koju je potpisao predsjednik te udruge Ivan Zvonimir Čičak.

HHO ističe da se dvije i pol godine protivio izglasavanju posebnog Zakona o golf igralištima, ne samo zato što takav zakon ne postoji nigdje u svijetu, nego prije svega jer smatraju da je "tipičan primjer zloupotrebe pravnog znanja na štetu vlastitog naroda i protivan vrijednostima te načelima na kojima bi trebala počivati demokracija naše zemlje".

"Smatrali smo i smatramo da se iza posebnog Zakona o golfu krila namjera daljnje betonizacije prvenstveno hrvatskog priobalja, budući je najveći broj od stotinjak predviđenih igrališta za golf smješten upravo na tom području. Obje dosad izglasane verzije Zakona predviđale su u sklopu golf kompleksa izgradnju hotela, apartmanskih naselja i vila, a sve kroz pretvorbu poljoprivrednih zemljišta u građevinsko, mimo postojećih zakonskih ograničenja", navodi HHO.

Podsjećaju da, iako su se usprotivili "pokušaju betonizacije i ekološkog nagrđivanja hrvatskog priobalja", podržavaju izgradnju golf igrališta kao način da se dopuni i produži turistička sezona. "Upravo stoga smatrali smo i smatramo da se iza Zakona o golf igralištima krila velika laž o popuni turističkih kapaciteta izvan sezone. Naime, izgradnjom hotela i apartmanskih naselja uz golf igrališta još više bi se ispraznili ionako prazni postojeći hotelski kapaciteti izvan turističke sezone".

U svojoj izjavi HHO je podsjetio da je u travnju ove godine uputio poticaj za dopunu Konačnog prijedloga zakona o dopuni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, u kojoj su zatražili da se 23. kolovoza proglasi danom sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima fašizma i komunizma.

U HHO-u su uvjereni da jasno određenje društva prema takvim sustavima, makar i na simboličkoj razini, predstavlja važan kamen temeljac odnosa prema osnovnim ljudskim pravima i slobodama budućnosti.