c S
Dnevne novosti

Francuska podupire brzi ulazak Hrvatske u EU

26.05.2011 07:12 ZAGREB, 25. svibnja 2011.(Hina), Francuska je u srijedu ponovno potvrdila da se snažno zauzima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, nakon što su se nekoliko dana pojavljivale spekulacije o vrsti mehanizma nadzora koji Pariz predlaže.
"Suprotno onom što se može pročitati i što se govori ovdje i ondje, Francuska se zauzima za što je moguće brži pristup Hrvatske u Europsku uniju. Imamo samo jedan cilj: da Hrvatska što prije postane 28. zemlja članica EU-a", rekao je na redovitom briefingu za novinare u francuskom ministarstvu vanjskih poslova u Parizu glasnogovornik Bernard Valero, prema transkriptu briefinga.

On je odgovorio na pitanje "koja je točno pozicija Francuske prema pitanju ulaska Hrvatske u Europsku uniju".

Dodao je kako je Pariz "formulirao seriju vrlo konkretnih prijedloga" kako bi podupro hrvatsko pristupanje i vjerodostojnost procesa.

Već u ponedjeljak, francuski je ministar za europska pitanja Laurent Wauquiez opovrgnuo da je Francuska predlagala da se monitoring uvede i nakon ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU-a.

Novinarima u Bruxellesu Wauquiez, koji je predstavljao Francusku na neformalnoj raspravi o Hrvatskoj u ponedjeljak navečer, rekao je da francuski prijedlog da se uspostavi mehanizam za praćenje ispunjavanja obveza preuzetih u pristupnim pregovorima u razdoblju od završetka pregovora do dana stupanja u članstvo ima za cilj pomoći Hrvatskoj.

"Francuska predlaže program praćenja u razdoblju od zatvaranja pregovora do stvarnog ulaska u članstvo", objasnio je Wauquiez.