c S
Dnevne novosti

HSP: treba promijeniti sustav lokalne samouprave

31.05.2011 07:10 OSIJEK, 30. svibnja 2011.Hina, Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je u Osijeku kako i ustroj lokalne samouprave u Hrvatskoj treba promijeniti, jer postojeći sustav ne funkcionira.
Na konferenciji za novinare Srb je kazao kako u Osječko-baranjskoj županiji postoji velik broj općina s ukupnim godišnjim prihodom manjim od dva milijuna kuna, što ih dovodi na razinu općina koje sav proračun koriste za plaće zaposlenika i djelovanje Općinskog vijeća, a nimalo za ulaganja.

To govori o stanju unutarnjeg ustroja Hrvatske, koje, s takvom podjelom na usitnjene gradove i općine, jednostavno ne funkcionira, ocijenio je Srb.

Napomenuo je kako neke općine u priobalnom dijelu Hrvatske, poput Omišlja na Krku, imaju godišnji proračun od 50 milijuna kuna, što je više od gotovo svih gradova u Osječko-baranjskoj županiji.

To govori o velikom nerazmjeru o ukupnim prihodima, ali i o stanju gospodarstva toga područja, posebice na selu, ustvrdio je predsjednik HSP-a.

Srb je ocijenio kako se ozbiljno stanje u Osječko-baranjskoj županiji očituje i u slabom punjenju proračuna, čiji najveći dio čine prihodi od poreza na dohodak.

Pad broja zaposlenih vrlo snažno utječe na županijski proračun, a u posljednje dvije godine, od formiranja aktualne županijske vlasti, predvođene HDSSB-om, broj nezaposlenih povećao se za oko 5.000 osoba, a raste i dalje, dodao je Srb.

Ocijenio je da se u toj županiji mora mijenjati način obnašanja vlasti, "jer sadašnji model izazivanja ekscesa i svađa sa svima, proizvodi nezaposlenost."

Stvaranje afera dovelo nas je do toga da u ovu Županiju nitko ne ulaže, jer ovdje se ne gradi ni jedna nova tvronica, niti ima velikih državnih infrastrukturnih projekata, upozorio je Srb.

Ocijenio je kako su za takvo stanje, unatoč pokušajima prebacivanja odgovornosti na državu, odgovorni oni koji obnašaju vlast u Osječko-baranjskoj županiji.