c S
Dnevne novosti

Novi pravilnik o rodilištima u domovima zdravlja

02.06.2011 07:22 ZAGREB, 1. lipnja 2011.(Hina), Prema novom Pravilniku o minimalnim uvjetima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, koji je donio ministar zdravstva i socijalne Darko Milinović, u rodilištima u sklopu domova zdravlja moći će se obavljati samo oni porođaji kod kojih nema predvidive patologije, odnosno kad nisu ugroženi život ili zdravlje rodilje ili djeteta, te u kojima nije predvidivo operativno dovršenje porođaja.
Novi Pravilnik koji propisuje minimalne uvjete u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti donosi i uvjete koje mora zadovoljiti dom zdravlja da bi mogao organizirati rodilište, pa će se planirani porođaj moći obaviti samo uz prethodnu pisanu suglasnost trudnice. Takva suglasnost pak neće biti potrebna kod iznenadnog porođaja.

Za slučaj da u izvanbolničkom rodilištu tijekom ili nakon poroda, za rodilju ili novorođenče nastanu komplikacije, dom zdravlja obvezan je u najkraćem mogućem vremenu osigurati prijevoz i zbrinjavanje tijekom prijevoza do najbliže odgovarajuće bolničke zdravstvene ustanove.

Stručni nadzor nad radom tih rodilišta obavljat će najbliža opća bolnica, odnosno klinička zdravstvena ustanova, a međusobna prava i obveze vezano uz obavljanje stručnog nadzora uredit će se ugovorom između doma zdravlja i bolničke zdravstvene ustanove, navodi MZSS u priopćenju.

Zbog neodgovarajućih uvjeta za rad, prije godinu dana zatvorena su sva četiri rodilišta pri domovima zdravlja - u Sinju, Imotskom, Đakovu i Makarskoj, zbog čega su građani organizirali niz prosvjeda.

Ministar Milinović izjavio je jučer u Osijeku, odgovarajući na upit kako će se riješiti pitanje đakovačkog rodilišta, rekao da su novim Ppravilnikom smanjeni minimalni tehnički standardi za ta rodilišta te će ona, koja budu zadovoljavala minimalne standarde moći uz suglasnost rodilje obavljati porode koji nemaju predvidivu patologiju, a kada ispune maksimalne kriterije, moći će obavljati sve porode.