c S
Dnevne novosti

Kosor: 'Paket' zakona o znanosti i visokom obrazovanju je reforma koja ne smije čekati

03.06.2011 07:20 ZAGREB, 2. lipnja 2011.(Hina), Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je održala radni sastanak o paketu nacrta zakona o znanosti i visokom obrazovanju na kojem su sudjelovali rektori hrvatskih sveučilišta, ravnatelji instituta, predstavnici HAZU-a, predstavnici sindikata i drugi članovi akademske zajednice.
"Znanost i obrazovanje mora biti na jednom od prvih mjesta i prioriteta svake vlade, pa tako i ove. Nemamo vremena za čekanje. Mora se nešto mijenjati i oko toga smo se svi usuglasili", izjavila je premijerka Kosor nakon trosatnog sastanka u Vladi na kojem su nazočili i ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs i rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Kosor je ocijenila da taj paket zakona predstavlja i svojevrsnu reformu pa, dodaje, svako ministarstvo mora dati svoje mišljene, a posebice Ministarstvo financija.

Nakon toga bi se, kaže Kosor, išlo u saborsku proceduru, ako bude potrebno i u tri čitanja. Predsjednica Vlade na sastanku je istaknula da bit prijedloga zakona treba staviti u kontekst dugoročnih mjera gospodarskog oporavka, ali oni moraju odgovoriti i sadašnjem vremenu.

Osim što su se sudionici sastanka složili da su promjene nužne, zaključili su i da zakoni moraju podići kvalitetu sustava, povezati znanstvene institucije, unaprijediti istraživački proces odnosno dati strateške smjernice visokom obrazovanju.

Također je dogovoreno i da se zakoni, nakon što prođu Vladinu proceduru, uz prethodna mišljenja ministarstava, upute u Hrvatski sabor gdje će biti dodatno razmotreni i na nadležnom saborskom Odboru.

Novi sastanak održat će se kad zakoni prođu prvo saborsko čitanje.