c S
Dnevne novosti

HSP: Zakon o registru vijeća nacionalnih manjina opasan za Hrvatsku

03.06.2011 07:06 ZAGREB, 2. lipnja 2011.(Hina), Predsjednik HSP-a Danijel Srb ocijenio je kako je donošenje Zakona o registru vijeća nacionalnih manjina, o kojem bi se uskoro trebalo glasovati u Hrvatskom saboru, opasno za Hrvatsku jer će, kako je kazao, pravna osobnost Zajednice vijeća općina s većinskim srpskim stanovništvom, koje se stječe kroz taj Zakon, imati nesagledive posljedice za Hrvatsku.
"Zakon naoko izgleda beznačajan jer zapravo samo regulira određena pitanja vezana za problematiku nacionalnih manjina, što nama kao stranci nije sporno", rekao je Srb na konferenciji za novinare dodavši međutim kako je u jednom članku tog Zakona ugrađeno kako se u Registar vijeća nacionalnih manjina upisuju između ostalog i drugi oblici udruživanja nacionalnih manjina koji se osnivaju sukladno međunarodnim ugovorima.

Pravna osobnost Zajednice vijeća općina s većinskim srpskim stanovništvom, koje se stječe kroz taj Zakon, imat će nesagledive posljedice za Hrvatsku, pojasnio je dodavši kako je upravo stoga taj Zakon o iznimnog političkog značaja.

"Inzistiranje na pravnoj osobnosti za Zajednicu vijeća općina s većinskim srpskim stanovništvom je zapravo inzistiranje na pravnom modelu koji će legalizirati stvaranje paradržave u Hrvatskoj", rekao je Srb dodavši kako je siguran da je taj Zakon, koji se donosi u sjeni dolaska Svetoga Oca u Hrvatsku, rezultat dogovora HDZ-a i SDSS-a kao koalicijskih partnera.

Učinit ćemo sve što je u demokratskoj praksi uobičajeno kako se ovaj Zakon donio ne bi jer, usvoji li se, Hrvatska kakvu smo poznavali proteklih petnaestak godina bit će stvar prošlosti, poručio je Srb. Istovremeno s konferencijom za novinare u središtu stranke u Zagrebu HSP je konferenciju organizirao i u svim županijskim središtima u Hrvatskoj.